Avrupa Birliği’nden Rojava Kürdistanı’na 26 milyon Euro yardım

Avrupa Birliği’nden, Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’ye 26 Milyon Euro insani yardım yapılacağı belirtildi.

Avrupa Birliği’nden Rojava Kürdistanı’na 26 milyon Euro yardım

Med-Diplomatic’den Roni Alasor’un özel haberine göre, AB Komisyonu, Ocak 2020'de BM Güvenlik Konseyi'nin sınır ötesi yardım kararı kapsamından Irak ile Rojava (Kuzey Doğu Suriye) arasındaki Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından insani durumun ağır şekilde etkilenmesi nedeniyle, AB'nin Rojava'ya KOVID-19' salgınıyla mücadele kapsamında insani yardım göndermeyi planladığını bildirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan elde edilen bilgiler şu şekilde: “DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve diğer BM kurumlarının Şam'dan Rojava'ya tıbbi ve KOVID-19 ile mücadele kapsamında yardım malzemelerinin ulaştırılması konusunda zorluklarla karşı karşıya kalındığını, AB'nin Suriye rejimine veya herhangi bir askeri gruba finansman sağlamadan insani yardım fonları kapsamında, yine BM’nin uluslararası yardım örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa bu tarz yardımları insani ilkeler kapsamında yürütülmektedir.”

AB Komisyonu paylaştığı açıklamada, Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılmasından sonra özellikle Şam rejimi üzerinden uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ve BM yardımlarının Rojava'daki 5 milyon nüfusa ulaştırılamadığı için sağlık sisteminin pandemi sürecinde olumsuz etkilendiği bildirildi.

Komisiyonun 2021’de Suriye'ye 130 Milyon € insani katkıda bulunacağı, KOVID-19 yardımları kapsamında Rojava'da bu yardım paketinden yaklaşık % 20 (26 milyon euro) miktarında faydalanacağı dile getirilmekte. Buna ek olarak, DSÖ’nün Suriye rejimi kontrolünde bulunan alanlarda kullanılmak üzere 1,5 milyon € ayırdığı belirtilmekte. Bu yardımının Şam rejimine destek olma niteliğinde olmadığı, daha çok ihtiyaç sahiplerine ulaştırma temelinde insani yardım fonu olduğu kaydedildi.

Orta Doğu Diplomatic'e konuşan Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Eşbaşkan Vekili Dr. Abdulkarim Omar yaptığı açıklamada, Rojava Özerk Yönetimi’nin bölgeyi ilgilendiren tüm meseleler için AB Komisyonu ve AB kurumlarıyla iyi bir işbirliği için sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.