Ayn İsa'da DSG, Şam, Moskova ve Ankara arasında görüşme trafiği

Rakka vilayetinin kuzeyindeki Ayn İsa'da 93. Tugay’a ait bir bölgede rejim güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) yetkilileri ile Rus subayların gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rus ve Türk subaylar ikinci bir görüşme gerçekleştirdi.

Ayn İsa'da DSG, Şam, Moskova ve Ankara arasında görüşme trafiği

Şark'ul Awsat'ta yer alan habere göre; toplantıda, Fırat Nehri’nin doğusu ve batısında DSG’nin etki alanlarını ayıran stratejik bir noktadaki bir kasabayı kontrol etmek amacıyla, Türk kuvvetleri ve ona bağlı Suriye’deki gruplar tarafından saldırıların yoğunlaşmasına tanık olan Ayn Îsa’daki gelişmeler ele alındı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejim güçleri ve DSG temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonrasında Rus subayların, Rakka’nın kuzey kırsalındaki Şerkerak köyü silolarına yöneldiğini ve burada Türk temsilcilerle görüştüğünü duyurdu.

Bu durum, iki taraf arasında geçen 21 Aralık’ta bir görüşme yapılması sonrasında, bir aydan daha kısa bir süre içerisinde Eyn Îsa ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ele almak için Şerkerak silolarında yapılacak ikinci görüşme olacak.

Rusya, daha önce Ayn Îsa’nın rejime teslim edilmesini önermişti. Ancak DSG, bölgedeki Rojava Özerk Yönetim kurumlarının varlığında ısrar etti. Bu durum, Türkiye’nin, Rusların ‘DSG güçlerinin iki km mesafeden geri çekilmesi’ önerisini reddetmesi sonrasında gelişti.

Gelişmeler, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rus hareketliliğinin artmasıyla yaşandı. Öyle ki Rusya Savunma Bakanlığı, 18 Ocak’ta 300 kuvvetinin Fırat bölgesinin doğusundaki gelişmeleri takip etmek üzere bölgeye geldiğini duyurdu. Gelişme, Türk kuvvetlerin ve onlara bağlı grupların saldırılarının artması ışığında, Halep’ten Eyn Îsa’ya ve oradan da Rojava’nın Hesekê kırsalında bulunan Tel Temir ve diğer bölgelere doğru tırmanan bir şekilde, bölgeye ulaşan Rus takviyelerinin bir parçası olarak yaşandı.

"Türkiye çekildiği yerlere yeniden üs kuruyor"

Öte yandan Türk ordusu, Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmasızlık alanında, rejim güçleri tarafından kuşatılması nedeniyle geri çekildikleri noktalara kademeli olarak yeniden konuşlanmaya çalıştığı bildiriliyor.

Türk  güçleri, 18 Ocak’ta Hama’nın batı kırsalındaki el-Gab ovası bölgesinde bulunan Kastun kasabasında yeni bir askeri nokta inşa etmeye başladı. İdlib’in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye’deki noktalardan birine giren Türk araçları, kasabanın merkezindeki okula konuşlandı.

Türk ordusunun, askeri bir nokta kurma kararı almalarından sonra kasabadaki bir okulu onarmaya başladı. Türk güçleri, rejim güçleri tarafından kuşatılmaları sonrasında geçen Aralık ayında, Hama’nın batısındaki Morek ve Şir Mağar’da bulunan iki gözlem noktasından geri çekilmişti.

Birkaç gün önce Türkiye ordusu, rejim güçleriyle çatışmalardan kaçınmak için Rusya ile yapılan bir anlaşma uyarınca daha önce geri çekildiği İdlib’in doğusundaki Serakib ve Halep’in batısında iki yeni nokta kurdu.

Türk kuvvetler, İdlib’in güneyinde ve özellikle de Rus desteğiyle rejim güçlerinin sürekli bombardımanına tanık olan Cebel ez-Zaviye’de yeniden kontrol noktası kurmuştu.

Türkiye ordusu, geçen aylarda rejim güçlerinin kontrolünde olan Hama, İdlib ve Halep kırsallarındaki askeri noktalarını geri çekmeyi sonlandırmasının ardından İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye’de onlarca askeri nokta kurdu.