Afrin'de 534 sivil öldürüldü, 3 bin 300'ü kaybedildi

Afrin'de 534 sivil öldürüldü, 3 bin 300'ü kaybedildi

Türk Silahlı Kuvvetleri ve bağlı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin YPG'nin denetimindeki Afrin'e yönelik askeri harekat başlatmasının üzerinden iki yıl geçti.

YPG'nin çekilmesiyle Afrin bölgesi TSK ile bağlı güçlerin denetimine geçmişti. O günden beri bölgeden hak ihlalleri hep gündeme geldi. 

ANHA'da yer alan habere göre, son iki yıl içinde Afrin'de 534 sivil öldürüldü, 300’ü çocuk 670 sivil yaralandı. 3 bin 300 sivilin ise akıbeti bilinmiyor. Bu kişilerin kaçırıldığı belirtiliyor. 

TSK ve bağlı güçlerinin saldıraları öncesi Afrin'in nüfusu 550 bindi, saldırılarla birlikte 300 binden fazla Afrinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Kentin şimdi yüzde 80’ini Hama, Humus, İdlib, Dera ve Guta’dan getirilerek yerleştirilen silahlı gruplar ve yakınları oluşturuyor.

Habere göre, iki yıl içinde 6 bini aşkın sivil kaçırıldı. Kaçırılan ve aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin 300 sivilin ise akıbeti hakkında halen bir bilgi alınmazken, 700 sivil ağır işkencelerden geçirildi.

Kaçırılan sivillerin 500’ünün ailesinden ise fidye istendi. Özerk Yönetim ile çalıştıkları iddia edilerek kaçırılan bu sivillerin aileleri, 100 bin ABD doları gibi yüksek fidyeler ödemek zorunda kaldı.

  DOĞA KATLİAMI

İstatistiklere göre bölgede 2 yıl boyunca 150 bini aşkın zeytin ağacı kesildi. Ayrıca onlarca yıllık 300 çeşit ağaç da ÖSO tarafından kesilerek ormanlar tahrip edildi. 15 bin meşe ağacı da yakacak olarak kullanılmak üzere yağmalandı.

Kent ve çevresinde ayrıca 10 bin zeytin ağacı ve 2 bin 180 dönümlük ekili tarım arazisi de Türkiey'nin desteklediği gruplar tarafından ateşe verildi.