Rojava'da yaşanan çatışmalarda son durum

Rojava'da yaşanan çatışmalarda son durum

TSK ve ÖSO tarafından Suriye’de Fırat’ın doğusuna gerçekleştirilen operasyon ikinci gününde karadan ve havadan devam ediyor. Sınır boyunca TSK ile YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ölü ve yaralıların olduğu bilgisi geliyor. Sınır ilçelerinde ise tedirginlik hakim.

TSK ve ÖSO’nun Fırat’ın doğusunda gerçekleştirdiği operasyon ikinci gününde devam ediyor. Dün akşam saatleri boyunca Resulayn (Serekaniye), Tel Abyad (Gire Spi) ve Kamışlı önce hava bombardıman vurulup ardından tank ve obüslerin top atışlarına tutulurken ilerleyen saatlerde kara harekatının başlatıldığı duyurulmuştu. Gece saatlerinde top atışları azalırken çatışma sesleri şiddetlendi. Günün ilk ışıklarında 3 kente sessizlik hakimdi.

TSK ve ÖSO unsurlarının Gire Spi ve Sere Kaniye’deki üç bölgeden Rojava topraklarına girdiği ileri sürüldü.

Türkiye ajansları F16 savaş uçaklarının 30 kilometre derinlikteki Eyn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki DSG hedeflerini bombaladığını aktardı.

Bombardımanda ayrıca Sere Kaniye ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Qamışlo kırsalı da bombalandı.

DSG: Çatışmalar başladı

DSG’ye yakın kaynaklar da TSK ve ÖSO unsurlarının, Tirbespiye’nin Til Cihan, Kel Hesnak ve Derna Qunlinga köylerini obüslerle bombaladığı duyurdu.

Aynı kaynaklar DSG ile TSK-ÖSO güçleri arasında Kobani’nin batı ve doğu kırsalında şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı.

9 sivil hayatını kaybetti

Kobani’den Derik’e kadarki hatta gerçekleştirine havadan ve kadaran bombardımanlar sonucu 9 sivilin hayatını kaybettiğini, 8 sivilin de yaralandığını bildirildi..

Hayatını kaybedenlerden ikisinin Qamışlo kentindeki Hileli Mahallesi'nde ikamet eden Hristiyan bir kadın ve erkek olduğu ve bu kişilerin evlerine isabet eden top mermisi sonucu yaşamını yitrdiği öğrenildi.

Qamışlo’da 12 büyük patlama

Qamışlo kent merkezindeki Hileliye mahallesine yönelik top atışı gerçekleştirildiğini ve 12 ayrı patlamanın duyulduğunu belirtti.

TSK Tel Abyad'a geçiş yaptı

Harekat kapsamında TSK birlikleri, gece boyunca çeşitli noktalardan Tel Abyad tarafına geçiş yaptı. Günün ilk ışıklarına kadar Tel Abyad ve çevresinde herhangi bir çatışma sesi duyulmazken, kent merkezinde sessizlik hakim.

Askeri araçlardan oluşan bir konvoy da Akçakale'den Tel Abyad tarafına geçiş yaptı.

Havadan ve karadan bombardımandevam ediyor

Savaş uçakları operasyonun başlangıcında Sere Kaniye ilçesine bağlı Mişrefa ve Sefah köylerinde bulunan Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) ait noktaları bombaladı.

TSK’ya ait topçu birliklerinin Gire Spi köyleri ile Qamışlo’ya bağlı Segirka, Girke Lege, Tirbespiye ve Derik’in Zuheyriye köylerini obüs toplarıyla bombaladığını aktarıldı.

Eyn İsa ilçesindeki DSG mevzilerinin savaş uçaklarınca bombalandığı gelen haberler arasında.

Sınıra askeri sevkiyat

Öte yandan TSK tarafından Suriye sınırındaki birliklere araç ve komando takviyesi gece de devam etti. Hatay-Hassa yönünden gelen kirpi tipi zırhlı araç ve komandoların bulunduğu araçlar Antep’e ilerledi.

YPG, Cerablus'ta ÖSO'yu vurdu

Öte yandan harekat sonrası SDG’ye bağlı YPG’nin Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde ÖSO’ya dönük saldırılar düzenlediği belirtildi. Fırat'ın doğusunda bulunan YPG’lilerin ateşlediği roketlerle Cerablus’ta ÖSO hedeflerinin vurulduğu ve saldırılarda 2 kişinin hayatını kaybettiği; 5 kişinin yaralandığı belirtildi. İdlib ve Afrin’de bulunan ÖSO'cuların Menbiç’e doğru takviye kuvvet olarak gönderildiği belirtildi.

MSB: 181 hedef ateş altına alındı

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, operasyon kapsamında şu ana kadar DSG’ye ait 181 hedefi ateş altına aldıklarını açıkladı.

MSB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "TSK, Barış Pınarı Harekatı kapsamında hava kuvvetleri unsurları ve ateş destek vasıtaları ile şu ana kadar terör örgütüne ait toplam 181 hedefi ateş altına aldı" ifadesi kullanıldı.

Sınır roketlerin hedefi

Sınırın öte yanında sürdürülen operasyondan Mardin ve Urfa’nın sınır ilçeleri de etkileniyor. Sınırda yer alan ilçelere çok sayıda havan mermisi ve roket düştü. Patlamalarda yaralananlar oldu.

Suriye'den atılan havan mermisinin Birecik’te Eşme Mahallesi'ne düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişi yaralandı.  Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Birecik Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Akçakale'ye de 3 havan mermisi düşerken patlamalarda ölen veya yaralanan olmadı.

Kamışlı’dan atılan 9 roket ise Nusaybin'in farklı noktalarına isabet etti. Roketler nedeniyle 3 kişi yaralandı. Yaralananlar Nusaybin Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Resulayn'dan atılan 2 havan mermisi de Ceylanpınar ilçe merkezine düştü. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Ziyaret kasabasından Karkamış’a 2 havan mermisi atıldı. Mermiler boş araziye düştü.

Camilerden sela okutuldu

Öte yandan başta sınır bölgesinde yer alanlar olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın talimatı doğrultusunda yurt genelindeki tüm camilerde “Fetih Suresi” ve sela okutuldu.