"Bağımsızlık, Kürdistan’ın sınırlarını netleştirecek"

"Bağımsızlık, Kürdistan’ın sınırlarını netleştirecek"

İngilizce ve Arapça yayın Suriye sitesi Aranews’e konuşan Hêmin Hewramî, referandumun bağımsızlık için  ve zamanında yapılacağını söyledi.

Irak hükümetine baskı yapmak için referandum yapıldığını iddia eden taraflara sert tepki gösteren Hewramî ‘‘Referandum bağımsızlık için yapılıyor. Federal yönetime baskı için değil. Zaten federal yönetim diye birşey kalmamıştır.Biz artık Irak ile birlikte olamıyacağımıza inanıyoruz. Bağdat ile ortaklığımız başarılı olmamıştır’’ dedi.

Hêmin Hewramî, ‘‘Halkın vereceği oylar Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne sorumluluğunu artıracağını ve Güney Kürdistan’ın sınırlarını netleştireceğini ifade etti.

Kürdistan’a  komşu ülkelerin özellikle İran ve Türkiye’nin tavrına ilişkin ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Siyasi İlişkiler Ofisi Sorumlusu Hêmin Hewramî, tüm ülkeler ile iyi ilişkilerinin devam etmesini istediklerini belirterek, ‘‘Türkiye ile 26 yıllık geçmişe dayanan ilişkimiz bize, bu ilişkinin her iki tarafın da yararına olduğunu göstermiştir.  Bağımsız Kürdistan bölge huzuru ve güvenliği için hayırlı olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık ile birlikte Irak ile Güney Kürdistan’ın sınırlarını netleştireceklerini belirten Hêmin Hewramî, diğer komşu ülkelerin sınırları ile herhangi bir sorunlarının olmadığını dile getirdi.  

Kürdistan’daki bazı partilerin özellikle de Goran Hareketi’nin referanduma karşı olmasına ilişkin gelen bir soruya ise Hêmin Hewramî, bazı tarafların referandum kararı alınırken esas alınan mekanizmaya ve zamanlamasına eleştirilerinin olduğunu ama prensipte kimsenin karşı olmadığımı söyleyerek, ‘‘Ancak, Goran bağımsızlık projesinin sadece PDK’ye ait olduğunu düşünüyor. Ancak herkes şunu iyi bilmeliki, referandum PDK’nin projesi değil tüm siyasi partilerin üzerine mutabık olduğu bir projedir’’ dedi.