Bahreyn'den Katar'daki Türk askeri varlığına tepki

Bahreyn'den Katar'daki Türk askeri varlığına tepki

Bahreyn Dışişleri Bakanı Khalid Bin Ahmed Al Khalifa, yabancı askerlerin ve zırhlı araçların Katar’da konuşlandırmasıyla ilgili "anlaşmazlığın ilk başta askeri olmayan nedenlerle çıktığını, Katar’ın askeri alanda attığı adımlarla gerilimi tırmandırdığını" söyledi.

Katar ile olan krizi, ‘askeri olmayan, güvenlikle ilgili ve siyasi bir anlaşmazlık’ olarak nitelendiren Al Khalifa, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Ancak yabancı askerlerin ve zırhlı araçlarının konuşlandırılması, ileride Katar’ın sorumluluğunu taşıyacağı askeri bir kızıştırma olayıdır” diye yazdı.

TSK birlikleri Katar’da

Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmiş ve ardından önce 3 kişilik askeri heyet üs kurma çalışmaları için Katar’a gitmişti. Yanısıra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yer aldığı bir heyet Katar’a ziyarette bulunmuştu.

Son olarak TSK 5 zırhlı araç ve 23 personelden oluşan askeri birliğin, Katar’ın Başkenti Doha’daki askeri üsse konuşlandığını duyurmuştu.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın, Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatması ve Türkiye’yle askeri ortaklığını sonlandırılmasını istemişti.