Hamas: Taylandlı rehineler Erdoğan'ın çabalarıyla serbest bırakıldı

Hamas, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına yanıt olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" açıklamasını yaptı.

Hamas: Taylandlı rehineler Erdoğan'ın çabalarıyla serbest bırakıldı

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma kapsamında 2'nci esir takası yapıldı. Hamas 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, çatışmalara insani ara mutabakatı kapsamında 13 İsrailli esir ile 7 yabancı uyrukluyu Uluslararası Kızılhaç Örgütüne teslim ettiği belirtildi.

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına yanıt olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" denildi.

TRT Haber’in aktardığına göre, Erdoğan'ın MİT’e talimatı sonrası yapılan görüşmelerin ardından Taylandlı esirler serbest bırakıldı.

İran’dan açıklama

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı, Taylandlı esirlerin kendi girişimleri sayesinde serbest bırakıldığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Nasır Kenani, Gazze’de 7 Ekimden bu yana başlayan çatışmalardan bu yana Tayland Dışişleri Bakanı’nın ısrarla İran Dışişleri Bakanı’na esirlerin bırakılması için talepte bulunduğunu anımsatarak, “Dışişleri Bakanımız Tayland vatandaşı mahkûmların serbest kalması için girişmelerini başlatmış esirlerin adı ve bilgileri içeren kâğıdı Hamas’a teslim etti” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Hamas talebimizi memnuniyetle karşıladı ve ateşkesin ilanıyla birlikte bazı Taylandlı tutuklular serbest bırakıldı" dedi.

4 günlük insani ara verilmişti

İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'nde 4 günlük insani ara verilmesine karar verilmişti. 24 Kasım saat 07: 00'de başlayan insani ara süresince İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli mahkum ile Gazze'deki 50 İsrailli esirin takas edileceği belirtilmişti.

Cuma günü gerçekleşen ilk esir takasında çifte uyruklu 13 İsrailli kadın ve çocuk karşılığında İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli kadın ve çocuk mahkum serbest bırakılmıştı.