'Irak, Suriye'de çatışmaya girmek istemiyor'

'Irak, Suriye'de çatışmaya girmek istemiyor'

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Şii Heşdi Şabi'nin Irak-Suriye sınırında kontrolü sağladığı tartışmalarına ilişkin, "Hiç kimsenin Irak-Suriye sınırını geçmesine izin verilmeyecek. Irak, Suriye toprakları içerisinde çatışmaya girmek istemiyor" dedi.

Haydar Abadi, bugün başkent Bağdat'taki Hükümet Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, Katar krizi, Heşdi Şabi ve  Rosneft ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan anlaşmayı değerlendirdi.

Başbakan Abadi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin, "Son günlerde bölgeyi vuran anlaşmazlıklar kasırgasından üzüntü duyuyoruz" dedi.

Musul'daki operasyonlara da değinen ve IŞİD saldırıları sonucu büyük bölümü tahrip edilen Musul Üniversitesi’nin yakında açılacağını söyleyen Abadi, operasyonlarda sivillerin can güvenliğini sağlamayı esas aldıklarını dile getirdi.

Abadi, "Musul'un doğusunda hayat tamamen normale döndü. Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle güvenliğin sağlanması, dayanışmanın sürmesi ve IŞİD’in püskürtülmesi için koordinasyon içerisindeyiz" dedi.

Şii Heşdi Şabi'nin Irak-Suriye sınırında kontrolü sağladığı tartışmalarına ilişkin ise Abadi, "Hiç kimsenin Irak-Suriye sınırını geçmesine izin verilmeyecek. Irak, Suriye toprakları içerisinde çatışmaya girmek istemiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıda Rûdaw muhabirinin , “Rosneft ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Haydar Abadi şu yanıtı verdi:

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani başkanlığında bir heyetin Bağdat’ı ziyaret etmesini bekliyoruz. Toplantımızda Rosneft ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan anlaşmayı konuşacağız.”

Yakın zamanda Süleymaniye’den bir heyetin Bağdat’ı ziyaret edeceğini dile getiren Abadi, ziyaretin başlıca nedeninin terörle mücadele olduğunu ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani’nin geçen hafta Bağdat’a yaptığı ilişkin ise Abadi, “Görüşme olumlu geçti. Bağdat ile Erbil arasındaki güvenlik ve askeri konuları konuştuk” dedi. 

Rûdaw ekibi dün Bağdat’ta güvenlik güçlerinin saldırına maruz kalmıştı.

Başbakan Abadi, konuya ilişkin inceleme başlattıklarını söyledi.