SDG, Deyrizor'da 'Kent Konseyi' hazırlıklarına başladı

SDG, Deyrizor'da 'Kent Konseyi' hazırlıklarına başladı

Rusya ve İran destekli Suriye ordusu, geçtiğimiz hafta Deyrizor kentindeki IŞİD kuşatmasını kırmasının ardından, güneyden de ABD ordusunun desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Deyrizor’a doğru ilerliyor.

Bir Dumayn, Huceyf Zarrab, Alice, Faydat ez-Zarrab, Vadi El Humeyr, Ebu Sakira, kent merkezinin kuzeyindeki sanayi alanı ile tekstil depolarının yer aldığı bölgeler SDG’nin hakimiyetine geçti. SDG, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin kontrolündeki Deyrizor il merkezinin 6 kilometre yakınına ulaştı.

Kent konseyi hazırlığı

SDG ilerlerken geri çekilmekte olan IŞİD’ın direnişiyle karşılaşmadı. SDG'nin, Deyrizor’da IŞİD'in yenildikten sonra kentin yönetimi için kurulacak kent konseyinin hazırlıklarına da başladığı bildiriliyor. SDG, kent konseyi öncesi çalışmalar için hazırlık komitesinin kurulduğunu duyurdu. Söz konusu konseyin, Suriye hükümetinin kurumlarıyla koordinasyon içinde mi olacağı yoksa onların dışında mı olacağı belli değil. Suriye ordusu ise Deyrizor’un doğusuna saldırıya hazırlanıyor. Suriye ordusu ve müttefikleri Deyrizor’u başkent Şam’a bağlayan 450 kilometrelik otoyolun kontrolünü tamamen ele geçirmiş durumda. Şimdi hedeflerinde IŞİD’ın elinde tuttuğu kentin doğu bölgeleri var.

'Rusya sivilleri vurdu' iddiası

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun pazar gecesinden beri askeri yığınak yaptığını bildirdi. Kara harekâtı öncesi ise Suriye ve Rusya uçakları Deyrizor’un doğusunu bombalıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Fırat Nehri’ni kullanarak teknelerle Deyrizor’un güneydoğusundaki El Bulil kasabasından kaçmaya çalışan sivillerin Rus hava bombardımanında vurulduğunu ve 9’u çocuk 34 kişinin öldüğünü bildirdi. Gözlemevi’ne göre bombardımanda 40 tekne hedef alındı.