Barzani: Bağımsızlık bütün trajedilerin tek melhemi

Barzani: Bağımsızlık bütün trajedilerin tek melhemi

Barzanilerin Enfali’nin 34. yıldönümünde konuşan Başkan Mesud Barzani,  “Bağımsızlık, Kürtlerin başına gelen bütün trajedilerin tek merhemidir” dedi.

Barzanilerin Enfali’nin 34. yıldönümünü anma törenine katılan Başkan Mesud Barzani, burada bir konuşma yaptı.

Mesud Barzani, Kürtlerin 2003 sonrası dönemde Irak'ın demokratik bir ülke olması için elinden geleni yaptığını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

“Hiç kimsenin önünde başımızı eğmedik”

Başkan Barzani, sözlerine şöyle devam etti:

“Barzaniler olarak hiç kimsenin önünde başımızı eğmedik, bu bizim için gurur kaynağıdır. Şeyh Abdulselam 110 yıl önce, Kürtlere yapılan zulmü anlatmak için İngiltere Kralı’na gitmek istedi. Büyük Şeyh Ahmed, 12 yıl Basra'da hapiste kaldı ancak tenezzül edip dönemin yetkililerine bir mektup yazmadı. Biz Barzaniler, bu okulların öğrencisiyiz”

Kürtlerin maruz kaldığı katliamları hatırlatan Kürdistan Bölgesi Başkanı, “182 bin vatandaşımızın katledildiği Enfal soykırımı, 8 bin Barzani'nin katledilmesi ve Halepçe kimyasal bombardımanı, bize karşı işlenen suçların canlı örnekleri” ifadelerini kullandı.

2003 sonrası dönemde Kürtlerin Irak Anayasası’nın yazılmasında büyük rol oynadığını dile getiren Barzani, anayasanın ve özellikle 140. maddenin uygulanmadığını kaydetti.

“IŞİD saldırdığında silahımız yoktu”

IŞİD saldırılarının başladığı döneme çok büyük sorunlar yaşadıklarını vurgulayan Başkan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“IŞİD saldırdığında da çok büyük sorunlar yaşadık çünkü silahımız yoktu. Bağdat bize ne silah veriyordu, ne de bizim dışarıdan silah almamıza izin veriyordu. Kürdistan halkını ekmeğinin ve bebeklerinin sütünün Bağdat tarafından kesilmesi, Enfal ve bombardımandan daha az değildir. Ama buna karşı kimse sesini çıkarmadı.”

 Birliğimizi düşünmenizi istiyorum

2016'nın Eylül ayında Bağdat'ı ziyaret ederek siyasi partilerle görüştüğünü hatırlatan Başkan Barzani, şunları kaydetti:

“Açık bir şekilde her şeyi dile getirdik; Irak'ın üzerinde kurulduğu ortaklığın başarısız olduğunu belirttik. ‘Gelin birlikte konuşup yeni bir çözüm üretelim’ dedik. ‘Gelin oturup ciddi bir şekilde konuşalım’ dedik ama kimse bunu ciddiye almadı. Bunun bir baskı kartı olacağını sandılar. Bu yüzden 25 Eylül'de Kürdistan halkı kendi kaderini belirleyecek.”

Barzani, “Başımıza gelen trajedilerin; Enfal ve Ezidi kardeşlerimizin başına gelenlerin tamamının ilacı bağımsızlıktır. Biz başka yollar denedik ama işe yaramadı” diye konuştu.

Kürdistan halkına çağrıda bulunan Başkan Barzani, “Barzanilerin Enfali, 1988 Enfali, Zaho'dan Hanekin'e kadar başımıza gelen trajedileri hatırlayarak, birliğimizi düşünmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Bağdat'la barış içinde, savaş ve şiddetten uzak bir şekilde hedeflerini gerçekleştirmeyi istediklerini yineledi.