Barzani Yardım Vakfı: Efrin'e yardım göndereceğiz

Maraş merkezli iki deprem ardından Rojava ve Suriye’de 2 binin üzerinde insan hayatını kaybetti, binlerce kişi mağdur oldu. Kürt illeri ve Türkiye’ye yardım ulaştıran Barzani Yardım Vakfı(BCF) engellemeler nedeniyle Rojava’daki depremzedelere yardım götüremiyor.

Barzani Yardım Vakfı: Efrin'e yardım göndereceğiz

Rûdaw’a konuşan BCF Başkanı Musa Ahmed silahlı grupların varlığı ve başka sebepler nedeniyle Suriye ile Rojava’daki deprem bölgelerine yardım götürümediklerini söyledi.  

İhtiyaç olan her yere yardım ulaştırmaya hazır olduklarını dile getiren Ahmed, “Kürdistan Bölgesi hükümeti bugün tüm deprem bölgelerine yardım toplanması ve ulaştırılmasına ilişkin planlanını açıklayacak. Toplanan yardımlar Türkiye ve Kürt illerine gönderildi. Aynı şekilde oradan Efrin’e ulaştırılacak” dedi.

Öte yandan Türkiye’deki Barzani Yardım Vakfı (BCF) üyesi Rıwac Hacı, Rûdaw’ın saat 12:00’daki bülenine canlı bağlanarak depremin üzerinden 24 saat geöçmeden BCF timi olarak Türkiye ve Kürt illerindeki deprem bölgelerine ulaştıklarını, genel kurtarma çalışmalarına katıldıklarını belirtti.

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ile 7,6 şiddetindeki depremlerinde 11 il etkilendi. Deprem aynı zamanda Suriye ile Rojava’da da yıkıma yol açtı. Yıkımın en şiddetli olduğu Efrin özellikle Cinderes ilçesinde 300’e yakın can kaybı yaşandı. Binlece kişi ise yardım bekliyor.

Rojava Suriye’ye yardım ulaştırılmasına ilişkin BCF yetkilileri "Maalesef bulunduğumuz konum öyle ki bizim gibi bir yardım kuruluşunun bile oralara ulaşması çok zor. Çünkü Kürdistan Bölgesi'nden çıkarsak Suriye makamlarıyla iletişime geçmemiz gerekiyor. Diğer yollardan gidersek silahlı gruplarla iletişime girmek gerekiyor. Ama Türkiye'den Efrin ve Cundres'e gidebiliriz. Efrin ve Cundres'e yardım ulaştırmak için iletişim halindeyiz.Destek ve malzeme hazır ve ekipler hazır.Orada insanların çok kötü durumda olduğunun farkındayız” dedi.

Maraş depremi Türkiye ve Kürt illerinde 8 binin üzerinde can kaybına yol açarken Rojava ve Suriye’de ise ölenlerin sayısı 5 bine ulaştı.