Başbakan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Erbil'e füze saldırılarını görüştü

Başbakan Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefonda görüştü. Erbil'e düzenlenen füze saldırılarının ele alındığı görüşmede Blinken Kürdistan Bölgesi’ne destek mesajı verdi.

Başbakan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Erbil'e füze saldırılarını görüştü

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Erbil'e yapılan korkakça saldırı hakkında konuştuğunu belirtti.

Barzani, saldırının arkasındaki suçluların tespit edilmesi için soruşturmada yakın işbirliği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Antony Bliken, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, saldırıdan dolayı "öfkeli" olduklarını dile getirdi.

Blinken, ilk incelemelere göre saldırılarda bir sivil sözleşmeli personelin hayatını kaybettiğini, aralarında bir Amerikan askerinin de olduğu bazı sözleşmeli personellerin ise yaralandığını bildirdi.

Hayatını kaybeden personelin yakınlarına başsağlığı dileyen Blinken, saldırılar dolayısıyla acı çeken ailelere de desteklerini iletti.

Blinken, açıklamasında, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük" ifadesine yer verdi.

Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Kazımi ile görüştü

Öte yandan Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Barzani, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek, halkı sakin kalmaya çağırdı.

Güvenlik güçlerine tam bir soruşturma başlatma talimatı verdiğini belirten Barzani, "(Irak Başbakanı) Mustafa Kazımi ile iş birliği ve bu terör saldırısının arkasındaki suçluları tespit etmenin yolları hakkında konuştum" ifadesine yer verdi.

Erbil’e füzeli saldırı

Dün akşam saat 21:30 sıralarında ABD askerlerinin konuşlu olduğu Erbil'deki havalimanına yapılan füzeli saldırda, 4'ü Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkeye olmak üzere 14 roket fırlatıldığı ortaya çıktı.

Roketlerden biri ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyon güçlerinin bulunduğu üsse isabet ederken bazı füzeler de havalimanına yakın mahallelere isabet etti.

Koalisyon güçleri sözcüsü Albay Albay Wayne Marotto, saldırıda 1 sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile 1 ABD'li askerin de yaralandığını açıklamıştı.

Erbil kentinde ABD askeri üssünün de bulunduğu havalimanına düzenlenen füze saldırısında biri ağır, 3 kişi yaralanmıştı.

Irak Başbakanı Kazımi de söz konusu saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı vermişti.