Başbakan: Hiçbir öğretmenin hakkının yenilmesine izin vermeyeceğiz

Öğretmenlerin haklarının korunmasına yönelik verdiği desteği yineleyen Başbakan Mesrur Barzani, mali hak ve yetkilerinin sağlanması için elinden geleni yapacağını söyledi. Başbakan "Telafi edilemeyecek tek şey çocukların eğitimidir. Umarım öğretmenler okula döner ve sağlıklı bir şekilde öğrencilere eğitim vermeye devam ederler" dedi

Başbakan: Hiçbir öğretmenin hakkının yenilmesine izin vermeyeceğiz

Başbakan Mesrur Barzani hükümetin Erbil kentine yönelik projelerinden biri olan bir okulun açılış törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan, "eksikliklere ve maaş gecikmelerine rağmen" bu yılki eğitim ve öğretimin aksamasına izin vermedikleri için öğretmenlere teşekkür etti.

Maaşları zamanında ödenmediği için Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin idarelerinde dersleri boykot eden öğretmenlere de değinen Mesrur Barzani şunları söyledi:

"Bu gecikmenin sorumlusu Kürdistan Bölgesi hükümeti değildir"

“Eğitimlerine devam edemeyen ve haklarını arayan öğretmenlere desteğimi iletiyorum. Mali hak ve yetkilerinin sağlanması için seslerine ses olacağım. Ama eleştirilerimiz maaşlarını kesmenin veya geciktirmenin sorumlularına yönelik olsun. Bu gecikmenin sorumlusu Kürdistan Bölgesi hükümeti değil, maaşlarının bir an önce ödenmesi konusunda hükümet çok istekli. Öğretmenlerimiz de dâhil tüm Kürdistan halkının haklarının korunması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Kürdistan Bölgesi 2023-2024 yeni eğitim-öğretim yılı 13 Eylül'de başladı. Maaşları ödenmediği için öğretmenlerin boykotu nedeniyle Süleymaniye, Halepçe, Germiyan, Raperin ve Koya’daki okullar eğitim-öğretim yılına başlayamadı.

Protesto düzenleyen öğretmenler sözleşmeli istihdam ve ağustos ile eylül aylarının maaşlarının birlikte ödenmesini talep ediyor.

Bazı tarafların öğretmenlerin taleplerini siyasi amaçları için kullandığına işaret eden Başbakan Barzani, " Maaşları ödemeyenlerden intikam almak için öğretmenleri derslere dönmemeye teşvik edilmesi uygun bir yöntem değil" dedi.

Siyasi partilere çağrı: Gelin Kürdistan Bölgesi halkının haklarını ihlal edenlere karşı hep birlikte duralım

Başbakan, Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm siyasi partilere "öğretmenlerin haklarını ve Kürdistan Bölgesi halkının haklarını ihlal edenlere karşı hep birlikte durma ve haklarını talep etme" çağrıda bulunarak şunları dile getirdi:

"Kürdistan Bölgesi hükümeti sizin hükümetinizdir ve hizmetinizdedir. Hiçbir öğretmenin hakkının yenilmesine izin vermeyeceğimizin ve tazminatlarının ödeneceğinin garantisini veriyoruz."

Başbakan Barzani, "Telafi edilemeyecek tek şey çocukların eğitimidir. Umarım öğretmenler okula döner ve sağlıklı bir şekilde öğrencilere eğitim vermeye devam ederler" dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 1,8 milyon öğrenci bulunuyor. Süleymaniye, Halepçe, Germiyan, Raperin ve Koya'sa yaklaşık 700.000 öğrenci, yani toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 40'ı öğretmenlerin protestoları nedeniyle eğitimine başlayamadı.