Başkan Barzani: Fransa anlayacaktır ve destekleyecektir

Başkan Barzani: Fransa anlayacaktır ve destekleyecektir

Başkan Mesud Barzani, “Fransa hükümetinin, acı ve zor günlerinde yardım ettiği Kürdistan halkının özgürlük talebini de anlayacağına ve destek olacağına inandığını” söyledi.

Başkanı Mesud Barzani, bugün Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Savunma Bakanı Florence Parly’i makamında kabul etti.

Dostane ve sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmeye Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali de katıldı.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede; Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, tekrar Kürdistan’a gelmiş olmaktan duyduğu menuniyeti dile getirerek, Fransa ve Kürdistan halkı arasındaki dostluğun, Fransa Cumhurbaşkanı ve hükümetinin değişmesine rağmen devam edeceği mesajını verdi.

“Fransa askerleri kalmaya devam edecek”

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise, Peşmerge Güçleri’nin teröre karşı verdiği mücadeledeki kahramanlığından övgüyle bahsederek, bölge güvenliğinin ülkesi için önemine dikkat çekti. Parly, Peşmerge Güçleri’ne desteklerinin devam edeceğini ve Fransız askerlerinin bölgede kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Kürdistan Bölgesi’ne göçzedelere karşı göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, göçzedelere savaştan sonra evlerine dönmeleri için destek olacaklarını  belirterek‘‘Fransa savaş sürecinde olduğu kadar, barış döneminde de Kürdistan’a destek olmaya devam edecektir’’ dedi.

“Erbil ve Bağdat arasında diyalog sürmeli”

Jean-Yves Le Drian, ülkesinin referandum konusundaki tavrına ilişkin ise, iki taraf birbirini ikna edene kadar Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin devam etmesini istediklerini kaydetti.

Fransa halkı ve hükümetine teşekkür eden Başkan Mesud Barzani ise, Fransa’yı Kürdistan halkının en yakın dostu olarak gördüklerini söyledi.

Musul operasyonunda, peşmergenin rolünden bahseden Başkan Barzani, IŞİD sonrası süreçte bölgede tekrar IŞİD ve El Kaide benzeri örgütlerin ortaya çıkmaması için ciddi çalışmaların yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti. Barzani, askeri mücadelenin yanı sıra, düşünsel, ekonomik ve toplumsal alanda da terörü ortaya çıkaran zamine karşı mücadele yürütülmesi gerektiğine belirtti.

Irak hükümetinin Musul’u yeniden inşa edecek imkanlara sahip olmadığını belirten Barzani, göçzedelerin evlerine dönene kadar Kürdistan’ın güvenli bir sığınak olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

“Kürdistan halkı kendi yolunu çizmek istiyor”

Referandum konusunda ise Başkan Barzani,  Kürdistan halkının artık acı tecrübeleri tekrar yaşamak istemediğini belirterek ‘‘Madem bir yüzyıldır Irak ile birlik olma konusunda başarısız bir tecrübe yaşadık ve haklarımız çiğnendi, artık Kürdistan halkı kendi yolunu çizmek ve Bağdat ile iyi ve dost bir komşu olarak yaşamak istiyor’’ dedi.

Başkan Barzani, Fransa hükümetinin acı ve zor günlerinde olduğu gibi Kürdistan halkının özgürlük talebini de anlayacağına ve destek olacağına inandığını kaydetti.