Neçirvan Barzani: 'Irak’ta barışın olmaması, bölgede ve dünyada sorunlara yol açıyor'

Neçirvan Barzani, dünya barışının tehlike altında olduğunu, istikrarsızlığın ise Irak’ın gelişmiş bir ülke haline gelmesi önünde engel olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: 'Irak’ta barışın olmaması, bölgede ve dünyada sorunlara yol açıyor'

Başkent Erbil’de Hollanda merkezli Spark kuruluşu tarafından düzenlenen “Ilımlılık Yoluyla Barış Konferansı”nda konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Dünya, birtakım kriz ve zorlukla uğraşıyor. Barış, her zamankinden daha elzemdir. Dünyanın karşı karşıya olduğu krizler nedeniyle barış tehlike altındadır” dedi.

Irak’ın durumu hakkında konuşan  Neçirvan Barzani, “Irak, tarih boyunca tehlike, savaş ve istikrarsızlığa maruz kalmıştır. Birçok kaynak boşa harcanmıştır. Ilımlılık ve barışla, Irak dünyanın en gelişmiş ülkeleri arsında sayılabilirdi” ifadelerini kullandı.

Irak’ta barış ve ılımlılığın olmamasının, bölgede ve dünyada sorunlara yol açtığını belirterek, “Mezhepsel ve etnik çatışmaların haricinde, Irak’ın kuruluşundan bu yana Kürdistan halkı ve bileşenlerine yapılan zulüm, Irak ve bölgeye çok sayıda savaş, yıkım ve felaketi beraberinde getirdi. Bölge barışı ve istikrarına da zarar vermiştir” diye konuştu.

Neçirvan Barzani; Irak-İran savaşı, Irak’ın Kuveyt’i işgali, Koalisyon’un kurulması ve Kuveyt’in kurtarılması, İkinci Körfez Savaşı, Irak’ın kurtarılması ve DAİŞ’in bölgede baş göstermesi gibi olayların, ülkelerin bölgedeki güç dengesi ile siyaset ve çıkarları üzerinde değişime yol açtığını, bütün bunların sebebinin ise Irak’ta barış, ılımlılık ve istikrarın olmaması sonucu yaşandığını ayrıca  vurguladı.