Başkan Barzani’nin Basra halkına destek mesajı ses getirdi

Başkan Mesut Barzani’nin bugün Basra halkına destek ve dayanışma mesajını yayınlanması büyük yankı uyandırdı.

Başkan Barzani’nin Basra halkına destek mesajı ses getirdi

Başkan Mesut Barzani’nin bugün Basra halkına destek ve dayanışma mesajını yayınlanması büyük yankı uyandırdı.

Basra halkı da bu mesaja karşılık teşekkürlerini dile getirerek Başkan Barzani’nin Basra kentinin bu sıkıntılı dönemi atlatana kadar yardımlarını sürdürmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

Irak’ın Basra ve diğer kentlerinde protesto gösterileri 8 Temmuz 2018’de başlamış ve her geçen gün protestolar artmıştı. Irak emniyet güçlerince protestolara müdahalede, onlarca gösterici ve polis öldürüldü ve yaralandı.

Bugün Çarşamba günü Başkan Barzani Basra’daki olaylara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Bizler Basra kentindeki olaylarda, itiraz eden halkın yaşadığı ölüm ve yaralanmalardan ve geçen günlerdeki olaylardan dolayı üzgünüz. Acılarını paylaştığımı belirterek yaşamını kaybeden insanların ailelerine baş sağlığı diliyor ve yaralıların da en kısa sürede iyileşmelerini temenni ediyorum. Gösteri ve itiraz halkın hakkıdır ve öyle inanıyoruz ki bu kentin halkı iyi bir yaşamı hak ediyor. Çok acayip bir şeydir ki dünyanın en zengin kentinde su olmasın ve hastalık insanların için de peyda olsun. Hiçbir bahane bu eksikliği ve ihmali haklı çıkaramaz.”

Başkan Barzani’nin bugün ki destek mesajından sonra Basra halkı sosyal medya platformlarından Başkan Barzani’nin destek mesajına karşılık teşekkür mesajlarını paylaştılar. Sosyal medya hesaplarından mesaj paylaşan birçok Basralı şu dileklerini dile getirdiler”  Keşke Mesut Barzani gibi bir lider Basra ve Irak’ı yönetseydi ve bizler de Kürdistan kentleri gibi başı dik, rahat ve güzel bir hayata sahip olsaydık.”  

Basra halkından biri, Neda Esedî şöyle bir mesaj paylaştı:” Barzani büyük bir lider ve halkına nasıl hizmet edeceğini iyi biliyor. Acaba bizim yöneticilerimiz de Basra’yı Erbil gibi yapamazlar mı… ”

Diğer bir Basralı kadın da şunları yazdı:” Tanrıya yemin ederim ki Barzani Basra’yı yönetseydi ne olurdu? Irak’ın %60 gelirinden fazlası Basra’ya kalırdı. Keşke Basra Kürdistan Bölgesi’ne bağlansaydı.”

Bugün de Basra’da gösteriler ve şiddet devam etti.

Başkan Barzani yayınladığı mesajında şu tarihi olaya dikkat çekti:” Bizler hiçbir zaman Basra halkının yaptığı bu iyiliği unutmayacağız. Ölümsüz Barzani (Barzaniyê Nemir) ve arkadaşları zulm ve baskıya karşı yürüttükleri mücadelesi dolayısıyla yıllar boyunca Sovyetler Birliği’nde yaşamak durumunda kalmışlardı. Basra halkı Ölümsüz Barzani ve arkadaşlarını büyük bir coşku ve etkinliklerle karşılamışlardı. Bu yüzdendir ki bizler de Basra halkının sıkıntılarını paylaştığımızı ifade ediyor ve bu kentin halkına desteğimizi dile getiriyoruz. Ümit ederiz ki halkın hakları verilir ve istedikleri kabul edilir. Basra halkının istediği şeyler, onların en sade hakları ve her insanın ihtiyacı olan şeylerdir.”