Başkan Barzani:Referandum ile Kürd halkının bağımsızlık taleplerini dünyaya duyurmak istiyoruz

Başkan Barzani ile Almanya Dışişileri Bakanı Sigmar Gabriel görüşmesinin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Barzani:Referandum ile Kürd halkının bağımsızlık taleplerini dünyaya duyurmak istiyoruz

Konuşmasına Almanya'ya teşekkür ederek başlayan Başkan Mesud Barzani, Almanya'nın, dar günde Kürdistan Bölgesi'ne yardım ettiğini belirtti.

Gabriel'in ziyaretinin Kürdistan ile Almanya arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, terör örgütü IŞİD ile mücadele konusunda "Almanya'nın IŞİD'e karşı mücadelemizde etkisi oldu” dedi.

Peşmergenin Musul savaşında görevini yerine getirdiğini belirten Barzani, "Musul'un kontrol altına alınması IŞİD için büyük bir düşüştür” diye konuştu.

Kürdistan'da yapılacak bağımsızlık referandumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Barzani, şunları söyledi: "Referandumun amacı Kürt halkının tercihini tüm dünyaya duyurmaktır. Referandumu eleştirenler bu meseleyi anlamamaktadır. Biz bu konuda diyalog ve barış yolunu tercih ediyoruz.”

Ortak basın toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, "Kürt halkının kararı, Kürt halkının durumu için en iyi çözüm olacaktır” dedi. Kürdistan'a daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Gabriel, "Referandum Irak ve Kürdistan arasındaki özel bir meseledir. Irak bağımsızlık referandumuna karşı değil” diye konuştu.