Başkan Neçirvan Barzani, Donald Trump'la bir araya gelecek

Başkan Neçirvan Barzani, Donald Trump'la bir araya gelecek

Başkan Neçirvan Barzani’nin Davos Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.

Başkanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Neçirvan Barzani, resmi davet üzerine 21-24 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenecek olan 50. Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılacak.

Açıklamada, Başkan Barzani’nin Davos’ta Donald Trump ile bir araya geleceği belirtildi.

“Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya temasıyla düzenlenecek zirvede özellikle ekonomi, siyaset ve güvenlik sorunları tartışılacağı” belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Başkan Neçirvan Barzani, zirve kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de aralarında bulunduğu lider, bakan ve ülkelerin üst düzey sorumlularıyla bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası toplumla siyasetini, bölgede yaşananlara dair yaklaşımı, bölge ve dünyada yaşanan son gelişmeler değerlendirilecek. 

Başkan Neçirvan Barzani ayrıca Davus Zirvesi’nde ‘Yerleştirilmememiş bir Ortadoğu’ panelinde konuşmacı olarak hazır bulunacak. Panelde; Ortadoğu'da süregelen gerilimlerin uzun vadeli sonuçları büyük bir küresel ve bölgesel kaygıdır. Mevcut krizin Körfez, Irak ve Suriye'deki barış ve istikrar üzerindeki stratejik etkisi ele alınacak.”

21-24 Ocak tarihlerinde yapılacak olan ve bu yıl 50'ncisi düzenlenen zirveye toplam 117 ülkeden 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

23 Ocak’ta düzenlenecek olan “Yerleştirilmememiş bir Ortadoğu” panelinde Başkan Neçirvan Barzani’nin yanı sıra Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert da hazır bulunacak.

Davos'ta 50'den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek.

Zirveye, Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde katılacak.