Amerikan bombardıman uçakları Norveç'te konuşlandırılacak

Norveç’te ABD bombardıman uçaklarının Ørland askeri hava istasyonuna konuşlandırılacağı açıklandı. Haber tartışma yarattı. “Rusya’ya karşı” olduğu düşünülen sürece sol partiler tepki gösterdi.

Amerikan bombardıman uçakları Norveç'te konuşlandırılacak
ABD’nin Norveç’e B1 tipi stratejik bombardıman uçakları konuşlandıracağı haberi tartışma yarattı. “Rusya’ya karşı” olduğu düşünülen sürece sol partiler tepki gösterdi.

Devlet televizyonu NRK’nin haberine göre, Norveç’te ABD bombardıman uçaklarının Ørland askeri hava istasyonuna konuşlandırılacağı açıklandı. Yerel basına göre “Mürettebat üsse çoktan geldi”. Yapılan analizlerde, “ABD kuzeyde askeri gücünü gösteriyor” denildi.

Norveç Ørland Hava İstasyonu yetkililerinden Øivind Gunnerud, uçakların, mürettebat için hazırlıkların yanı sıra enfeksiyon kontrolü ve korona önlemlerinin alınmasının ne kadar süreceğine bağlı olarak bu ay içinde ulaşacağını söyledi. Bu gerçekleşirse son zamanlarda ilk kez Amerikan bombardıman uçakları bir Norveç hava üssüne konuşlandırılmış olacak.

Norveç hava savunması daha önce de ABD uçaklarıyla Norveç hava sahasında talim yapmıştı. Şimdi ise uçaklar ileri bir süre için Ørlandet’ta konuşlandırılacaklar. Savunma üssü şefi Øivind Gunnerud bu konuda “Uçaklar bir aylığına burada olacak, ancak bu daha kısa veya daha uzun olabilir” dedi.

Norveç Silahlı Kuvvetlerinin bir basın açıklamasında ise “1 ve 2 Şubat’a yaklaşık 200 Amerikan askeri Ørlandet askeri hava istasyonuna, B1 tipi Amerikan uçakları ile Norveç kuvvetleri arasında yapılacak ortak eğitime hazırlanmak için gelecek. Amerikan uçakları daha sonraki bir tarihte gelecek” denildi.  

Sol Parti (SV) ve Rødt (Kızıl Parti), uçakların ve 200 mürettebatın üsse konuşlandırılmasına tepki gösteriyor. SV’nin Genel Başkanı  Audun Lysbakken, “SV, Norveç’te Amerikan bombardıman uçaklarının konuşlandırılmasına karşı. Norveç üslerinde daha fazla Amerikan askeri faaliyeti Norveç'in çıkarına değil. Bu özellikle ABD ile Rusya arasında giderek artan gerilimlerle birlikte olumsuz bir sarmal yaşadığımız bir dönemde yaşanıyor” dedi.

"Norveç Topraklarında ABD Faaliyetinin Artmasıdır" 

Rødt Genel Başkanı Bjørnar Moxnes de “Şimdi küreğe kürek ve bombardıman uçağına bombardıman uçağı deme zamanı. Bu, Norveç topraklarında Amerikan faaliyetlerinin artmasıdır ve kulağa olduğundan daha az ciddi gelen, ortak eğitim ve egzersiz gibi kelimelerin arkasına saklanmak kabul edilemez” dedi.

Klassekampen adlı gazete ise haberinde “Dört Amerikan B1 bombardıman uçağı, Norveç’i Rus işgaline karşı savunmak için Norveç’e geliyor” ifadelerini kullandı. Haberde, ilk defa, “ağır bombardıman uçakları” olarak adlandırılan uçakların Norveç topraklarında hareket edeceği vurgulandı.

ABD hava savunmasına göre B1, “stratejik” ağır bombardıman uçağı ve 1995’e kadar ABD’in nükleer savunmasının bir parçasıydı. B1’ler, nükleer bombalarla donatılarak ABD’nin Sovyetler Birliğine ve daha sonra Rusya’ya karşı nükleer savunmasının önemli parçası olmuşlardı.