Berhem Salih'ten ağaçların kesilmesine sert tepki

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, TSK’nın operasyon düzenlediği bölgelerde ormanların kesilmesine sert tepki göstererek, bu “suistimalleri” önlemek için Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne destek vermenin bir görev olduğunu söyledi.

Berhem Salih'ten ağaçların kesilmesine sert tepki

toprakları içerisinde operasyon düzenlediği bölgelerde ormanların kesilmesine ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yaptı.

Twitter hesabından Kürtçe ve Arapça paylaşımda bulunan Salih, şu ifadeleri kullandı:

“Egemenlik ve sivillerin evlerinden göç etmesine neden olan ihlallerin yanı sıra, Kürdistan Bölgesi sınırlarında bulunan Hirur ve Batifa’da ormanların kesilmesi insanlığa ve doğaya karşı işlenmiş bir suçtur.

Suistimalleri durdurarak suçluları cezalandırmak için federal hükümet ve bölge arasındaki işbirliğini sağlamak görevimizdir.”

“Korucu ve şirketlerle ağaçları kesip Türkiye’ye götürüyor”

TSK 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yer alan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla kara ve hava harekatı başlatmıştı.

Operasyonlar devam ederken Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori, TSK’nın konuşlandığı bölgelerden ağaçların kesildiğini açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Hırori, “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen korucular ve çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor.  Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş” dedi.

Reving Hırori, TSK’nin yerleştiği bölgelerde hemen yol yapım çalışmalarına başladığını belirterek, “Aldığımız bilgilere göre askerlerle birlikte gelen korucu-çeteler, muhtemelen şirketlerle irtibat halinde ağaçları kesip Türkiye’ye götürüyor” diye konuştu.

Duhok İl Meclisi Başkanı Abdullah: Türk ordusu ormanlarımızı yok ediyor

Rûdaw Radyo yayınına konuk olan Fehim Abdullah da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) son yıllarda Zaho’dan Sidekan’a kadar Kürdistan Bölgesi sınırları boyunca PKK’ye karşı askeri operasyonlar düzenlediğini hatırlattı.

 “Sınırlarımızda yaşanan şiddetli çatışma ve bombardımanları bir yana bırakalım, sadece bir havan mermisi dahi büyük ölçekte bir arazinin, ormanlık alanın, ekili bölgelerin, köy ve yerleşim yerlerinin kül olmasına yol açabiliyor” diyen Abdullah, operasyon ve çatışmalar nedeniyle hem doğa ve canlıların ve hem de bu bölgelerde yaşayan insanların tehlike altında olduğunu söyledi.

TSK’nın operasyon yaptığı bölgelerde ormanları yok ettiğini anlatan Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah, şu ifadeleri kullandı:

“Son bir kaç yıldır özellikle operasyon yapılan yerlerde güvenlik amacı ile ormanlar yok ediliyor. Derkar’da, Sindi ve Gulya bölgelerinde kiralık şirketlerle, tüccarlarla modern araçlar getirip ağaçları kesiyorlar.  Yine Türk ordusu ile gelen silahlı güçler ve korucular da buna ortak oluyor. PKK’liler ormanlık arazide saklanıyor diye yapılıyor bu ancak maddi çıkar elde etmek için de yapılıyor. Dolayısıyla doğaya büyük bir zarar veriliyor.”

Bölge halkının geçimini tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu belirten Abdullah, “Geçen yıl ve önceki yıl Zaho’ya bağlı Derkar bölgesi, bu yıl da Berwari Bala dediğimiz, Bêgova’dan Hiror’a, Kêste’ye ve Ore’ye uzanan operasyon bölgesinde halk ormanlık arazinin kesilmesinden, doğanın tahrip edilmesinden aciz. Çünkü bu durumda em büyük zararı onlar görüyor” dedi. 

Duhok İl Meclisi Başkanı Fehim Abdullah, Duhok Valiliği’nin bu konudaki şikayetlerini ilgili makamlara ilettiğini kaydetti.

Erbil: Ağaç kesme eylemi kabul edilemez

Yazılı açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Cutyar Adil de, TSK’nın sınır bölgelerinde başlattığı ağaç kesme faaliyetlerine sert tepki göstererek, bu konuda Ankara'ya gereken bilgilendirmenin yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki ormanlarda ağaç kesme eylemlerine son vermesi gerektiğini kaydeden Adil, bu eylemin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Sözcü Adil açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürdistan’ın doğasına zarar verilmesi ve ağaçların kesilmesi konusunda endişesini ve tepkisi ortaya koyarak, sınır bölgelerinde ağaç kesme eylemlerinin kabul edilemez olduğu ve resmi olarak Türkiye Hükümeti'nin buna son vermesi gerektiği yönünde gereken bilgilendirmeyi yapmıştır.

PKK gerillalarının Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı Türkiye’nin bu bölgelere gelmesine ve taraflar arasında çatışma yaşanmasına sebep olmuştur.”

PKK’nin de hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak’ın toprak egemenliğine saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen Adil, “Bölge insanının daha fazla acı çekmesine ve zorla göç etmeyle karşı karşıya bırakmayın” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi tarım bakanlıkları, ortak bir açıklama ile TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonlarının devam ettiği bölgelerde ormanların kesilmesine son verilmesini istedi.

Duhok Valisi: Komisyon kurulmasına karar verdik

1 Haziran günü Rûdaw’a konuşan Duhok Valisi Ali Teter de konu hakkında Şırnak Valiliği ile irtibata geçtiklerini, konunun incelenmesi için ortak bir komisyon kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

Teter, Kürdistan Bölgesi tarafından Zaho Kaymakamı ile Türkiye tarafından Uludere Kaymakamı’nın bu konuda görevlendirildiğini aktardı.

Duhok Valisi, “Ne yazık ki ağaçları kesenler Kuzey Kürdistan’dan gelenlerdir” dedi.

“Can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına hassasiyet gösterilmektedir”

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan 29 Mayıs’ta yapılan açıklamada ise, “NATO’da kullanılan ve dünyaca kabul görmüş hedef belirleme usulleri kullanılarak tespit edilen söz konusu hedefler; dost ve müttefiklerimizle koordine edilmekte, operasyonlarımızda sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri için sivil halk, çevre, tarihî ve kültürel yapılar dokunulmazdır” denildi. 

/ Rudaw