Beyaz Saray’dan Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında açıklama

İtalya'nın başkenti Roma'daki G20 Liderler Zirvesi'ne katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasındaki görüşme basına kapalı olarak bugün gerçekleşti. 20 dakika olarak planlanan görüşmenin 1 saat 10 dakika sürdüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında açıklama

Erdoğan'ın, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme TSİ ile 13.20'de sona erdi. Görüşmenin 1 saat 10 dakika sürdüğü bildirildi.

Ortak mekanizma kurulacak

İki liderin görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Görüşmede, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin açıklama

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşmede “Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik çabaların” konuşulduğu bildirildi.

S-400 için endişe, insan hakları ve hukuka vurgu

Beyaz Saray açıklamasında Biden'ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, fakat aynı zamanda ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret etti.

Açıklamaya göre Biden görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptı.

Son olarak iki lider 14 Haziran’da NATO Liderler Zirvesi çerçevesinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelmişti.