BM: ABD ile Irak arasındaki görüşmeler bizim misyonumuzla ilgili değil

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, ABD-Irak'ın Irak'taki koalisyon birliklerinin geleceği konusundaki görüşmelerinin "ikili bir mesele" olduğunu ve “Irak'taki misyonları ile ilgili olmadığını” belirtti.

BM: ABD ile Irak arasındaki görüşmeler bizim misyonumuzla ilgili değil

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ile Irak hükümeti arasında oluşturulan Irak'taki ABD askeri varlığının geleceğinin tartışılacağı ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nun (HMC) çalışma grubu toplantılarına ileriki günlerde başlayacağını duyurmuştu.

Austin, yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington’da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtmişti.

Çalışma grubu toplantılarında her iki taraf da IŞİD tehdidini ve Irak güvenlik güçlerinin buna karşı koyma kapasitesini değerlendirecek.

"Bizimle ilgili değil"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric, dün Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine konuya dair verdiği yanıtta "Bu konuların tartışılması ve müzakere edilmesi iyi bir şey ama bu bizim Irak'taki misyonumuzla ilgili değil" dedi.

Astana'da düzenlenen "Suriye" konulu toplantı

Dujarric yaptığı açıklamada Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Nejat Rochdi'nin "Astana’daki iki günlük toplantıya katıldığını" belirterek “Rochdi, Suriye, Rusya, Türkiye, Lübnan ve Ürdün hükümetlerinin temsilcileriyle yapıcı toplantılar yaptı. Toplantılar sırasında, hem kendi içinde hem de daha geniş bir bölge içinde, özellikle de Suriye'de, şiddetin derhal azaltılması gerektiğinin altını çizdi” ifadelerini kullandı.

Devamında ise "Rochdi ayrıca sivillerin korunması, Anayasa Komitesi'nin yeniden faaliyete geçmesi, güven artırıcı tedbirlerin teşvik edilmesi, her yerde Suriyeli halkın desteklenmesi ve Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasının ortak öncelikler arasında yer aldığını aktardı” dedi. /Rudaw