BMGK'den, Türkiye'nin operasyonlarına ilişkin açıklama

BMGK'den, Türkiye'nin operasyonlarına ilişkin açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı (BMGK) Christoph Heusgen, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde yürüttüğü operasyonlarla ilgili, "Endişe verici" açıklaması yaptı.

Türkiye ile Irak'ın siyasi yollarla sorunları çözmesi gerektiğini belirtti.

Rudaw'ın haberine göre, Heusgen, Irak'ın Türkiye'nin Kürdistan bölgesindeki operasyonlarının durdurulması için BMGK'ye toplantı başvurusunda bulunmasıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını kaydetti ve, "Türkiye ile Irak’ın sorunlarını askeri değil siyasi yollarla çözmeleri gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Heusgen, Türkiye'nin kara ve hava operasyonları ile ilgili, "Türkiye ve Irak arasındaki bir savaşa endişe ile bakıyoruz. Bu konunun Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelmesine yönelik bir talep yoktu. En azından benim bilgim yok. Benim başkanlığım 14 saattir başladı. Komşular arasındaki bu sorunun askeri değil, siyasi yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 15 Haziran günü Güney Kürdistan topraklarında “Pençe-Kartal Operasyonu”nu, 17 Haziran günü de Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” operasyonunu başlattığını açıklamıştı. 

Operasyonlar sırasında beş asker hayatını kaybederken, bölgede hayatını kaybeden ve yaralanan siviller olmuştu.

Heusgen, Rojava’da Tıl Koçer sınır kapısının açılmasına ilişkin ise şu sözleri sarf etti:

"Belçikalı mevkidaşım ile bu tasarıyı hazırladık. İnsani ihtiyaçlar için bunu hazırladık. Halka sınır kapıları üzerinden insani yardımlar ulaştırılmasına ihtiyaç var. Altı ay öncesinden bu konuda müzakereler vardı ve biz El Yarubiye (Tıl Koçer) sınır kapısının açılmasını istedik. Ama o dönem Çin ve Rusya’nın veto etme tehdidiyle karşılaştık. İnsani ihtiyaçlara göre tavır almalıyız. İnsani yardımlar Şam üzerinden de ulaştırılıyor olabilir ve hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün Şam üzerinden Suriye’nin kuzey batısına yardım ulaştırdığını gördük. Ama bu bütün ihtiyaçları karşılamıyor ve yetersiz.

Bu eksiklik El Yarubiye sınır kapısının açılmasıyla giderilebilir. Çok zamanımız kalmadı. Daha önce insani yardımların ulaştırılmasını sağlayan tasarının süresi bu ayın 10’unda doluyor. Bölgeye insani yardımların ulaşmasını istiyoruz ve tasarının onaylanması için çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuçlarını göreceğiz. İnsani ihtiyaçlar çerçevesinde hareket ediyoruz. Suriye kuzey batısı ve kuzey doğusunda şu anda insani yardıma ihtiyaç var. Sınır üzerinden gönderme imkanı yok. Yardımların Türkiye üzerinden ve 2504 sayılu tasarıda belirlenen iki sınır kapısı ile gönderilmesi gerekiyor. Tasarının onaylanması için çaba göstermeye devam edeceğiz."