Guardian: Musul'dan gelen haberler IŞİD'in bittiğine işaret etmiyor

Guardian: Musul'dan gelen haberler IŞİD'in bittiğine işaret etmiyor

İngiliz The Guardian gazetesinde Simon Tisdal imzalı bir analiz/haberde, IŞİD'in Musul'daki yenilgisine dair iyi haberlerin gelmesine rağmen, IŞİD'in başta Avrupa'da olmak üzere büyük sorunlar yaratmaya devam edeceğini, bölgedeki kökleşmiş sorunların yeniden su yüzüne çıkacağını ileri sürdü.

IŞİD'in Irak ve Suriye'de pek çok yeri ele geçirmesinden sonra örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi'nin Musul'da halifeliğini ilan etmesinden bu yana üç yıl geçti. Musul şimdi Irak ordusunun ağır kuşatması altında. Suriye'de ise Rakka'ya hapsolmuş durumda. Bağdadi'nin öldürüldüğü iddia ediliyor.

Musul kenti bir harabeye dönmüş, 1 milyon kadar sakini kenti terk etmiş durumda. Irak Başbakanı Haydar Abadi kentin kurtuluşunu ilan etmede erken davrandı. Ancak Abadi ve selefi Nuri el Maliki, ülke idaresini Sünnilerle paylaşmayarak kentin IŞİD'e kaptırılmasında da birince derece sorumluluk sahibiydiler. 

Maliki'nin, Şii mütefiği İran'ın desteklediği Şii milislerin IŞİD ile mücadele katkıları önemli olsa da Sünni-Şii rekabetinin olumsuz etkilerinin devam etme olasılığı yüksek. Keza Arap-Kürt gerginliği de devam ediyor.

Kürtlerin IŞİD'e karşı başarıları ABD ve batı koalisyonu ile ittifakı beraberinde getirdi. Bu, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bölgesel ve uluslararası profilinin öne çıkmasına yol açacak. KYB, Eylülde, Irak'ın bölünmesine varabilecek referandumu yapmayı planlıyor. Suriye Kürtlerinin de Şam yönetimine karşı muhalefetlerinde arkalarında daha fazla destek büyüyor.

ABD yeni sorunlarla karşı karşıya. Irak'ta ne kadar kalacağı, Abadi hükümetini destekleyip desteklemeyeceği meseleleri öne geçecek. ABD'nn stratejisi her ne ise, bu şimdilik sır.

Cihadçılar, toprak bazında güç kaybediyor olabilirler, ancak çarpık ideolojileri ortadan kalkmadı. Örgüt, nefret dolu ideolojisini yaymaya devam edecek. Savaşçıları muhtemelen yeni bir isyan seferberliği başlatacaklar. Üstelik bu sefer "düşman" yani Avrupa topraklarında savaşıyor olmanın motivasyonuyla. Zira, IŞİD'in korkunç savaşçılarının asıl ülkelerine, Avrupa'ya döndüklerine dair pek çok anekdot dolaşıyor.

Musul'dan gelen haberler güzel. Ancak IŞİD inişe geçmiş durumda, sonu gelmiş değil.