Buldan Diyarbakır’da konuştu: Mesele Kılıçdaroğlu değildir

Pervin Buldan, Millet ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Zafer partisi lideri Ümit Özdağ ile imzaladığı protokolün hatırlatılması üzerine, “Biz Ümit Özdağ’ın faşist söylemlerine takılmıyoruz. Özdağ ile bir protokol imzalamış olabilirler. Bizim için esas olan Kılıçdaroğlu’nun vermiş olduğu sözler” diye konuştu.

Buldan Diyarbakır’da konuştu: Mesele Kılıçdaroğlu değildir

HDP Eş Genel başkanı Pervin Buldan, Millet ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Zafer partisi lideri Ümit Özdağ ile imzaladığı protokolün hatırlatılması üzerine, “Biz Ümit Özdağ’ın faşist söylemlerine takılmıyoruz. Özdağ ile bir protokol imzalamış olabilirler. Bizim için esas olan Kılıçdaroğlu’nun vermiş olduğu sözler” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Ahmet Türk, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Meral Danış Beştaş, George Aslan, Sevilay Çelenk, Cengiz Çandar, Mehmet Kamaç cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci turu öncesi Diyarbakır’da bir otelde basın toplantısı düzenledi. Seçimin ikinci turunun faşizm ile demokrasi arasında bir referandum olduğunu belirten Buldan, birinci turun eşit şartlarda yapılmadığını, Erdoğan’ın devletin bütün olanaklarını kullandığını vurguladı. Buldan, “Yeşil Sol olarak engellemelere rağmen istediğimiz başarıyı elde etmediğimizi biliyoruz. 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye’nin geleceği, barışı için önemli olduğunu biliyoruz. Tarihi bir kavşaktır. Birinci turda sürdürdüğümüz tutumu ikinci turda da sürdüreceğiz. Diyarbakır’a dair, ikinci tura dair önemli sonuçlar çıkacaktır. İkinci turda sandığa gidelim. Birinci turdaki kararlığımızı ikinci turda da gösterelim. Yarınlar bizi ilgilendiriyor” dedi.

“Erdoğan’ın gitmesiyle Türkiye toplumu rahat nefes alacak”

Erdoğan’ın tekrar kazanmasının Türkiye toplumunu nefessiz bırakacağını söyleyen Buldan, “Erdoğan gitmeli. Gitmesiyle rahat nefes alınacaktır. Türkiye’yi nefessiz bıraktığını, her türlü hukuksuzluk ve baskıyı yarattığını, demokrasinin kırıntılarının kalmadığını gördük. Kürt düşmanlığı, kadın, barış düşmanlığı vardır. Erdoğan’ın gitmesiyle demokratik yolların açılabileceğine inanıyorum. Erdoğan tekrar kazanırsa, son yıllarda yaşadıklarımızın bunun göstergesi, bizler yine direniriz ama toplum nefessiz kalır. İkinci turda kazanabilirsek demokrasinin inşasını gerçekleştirmiş olacağız. İkinci turun faşizm ile demokrasi arasında bir referandum olduğunun altını çizmek istiyorum. Karanlık ile aydınlık arasında tercih yapılacak. Bu seçim tarihi bir seçim olacaktır. Türkiye’nin kaderini değiştirecektir. Herkese çağrı yapıyorum; Türkiye’nin kaderini değiştirmek bizlerin elinde. Mesele Millet İttifakı değil, sadece Türkiye’nin geleceğine bakıyoruz. Oyumuzu da Türkiye’nin geleceğine veriyoruz” diye konuştu.

Buldan: “Biz Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ve açıklamalarını esas alıyoruz”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, son dönemde gündeme taşınan milliyetçi söylemlerle HDP ve Kürt seçmenin sandıktan uzaklaştırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı protokolü hatırlatan Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben Ümit Özdağ’ın da Sinan Oğan’ın da iki ittifak arasında ve iki ittifak içerisine girerek birçok oyunu bozmak adına böyle bir hamle gerçekleştirdiklerini ifade etmek istiyorum. O yüzden biz Ümit Özdağ’ın ne dediğine bakmıyoruz. Özdağ’ın ırkçı ve faşist sözlerine asla takılmıyoruz. Bizim için esas olan Sayın Kılıçdaroğlu’nun topluma vermiş olduğu sözlerdir, daha önce yaptığı açıklamalardır. İkinci turda kazanmak için Özdağ ile bir protokol imzalamış olabilirler. Ama bizim için esas olan Sayın Kılıçdaroğlu’nun topluma verdiği sözler ve yaptığı açıklamalardır. Hem kayyumla ilgili hem Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne dair söylemleri hem de Türkiye’nin geleceği açısından ve demokratikleşme yönünde atılacak adımlara dair söylemleridir. Biz bunu esas alırız ve buna bakarız. Özdağ, son günlerde ırkçı ve faşist söylemleri çok yaygın bir şekilde kullanıyor. Kürt halkına düşmanlığını bir kez daha ortaya koyuyor. Ve Kürt halkı üzerinde bazı oyunları oynamaya çalışıyor. Biz bu oyunlara asla ve asla gelmeyeceğiz. Bizim esas meselemiz Türkiye’nin demokratikleşmesi ve geleceğidir.”

Ahmet Türk: “Özdağ ile imzalanan kayyum protokolünün bizim için hiçbir anlamı yok”

Ahmet Türk ise seçimin ikinci turunda Kürtsüz bir siyasetin yürütemeyeceği mesajını vermek istediklerini vurguladı. Türk, “Özdağ ile imzalanan kayyum protokolünün bizim için hiçbir anlamı yoktur. Erdoğan, Kürt düşmanlığını yürütüyor. Binlerce Kürt cezaevindedir, Kürtlerin geleceğini karartıyor. Bunun karşısında olmaya mecburuz. Eski CHP’yi yeniden gündeme getiriyor. ’50 yıl önce CHP, Kürtler için bunu yaptı’ dersek biz geleceğimizi göremeyiz. Bugün amacımız, mesele Kılıçdaroğlu ve Erdoğan değil, Kürtler geleciğini inşa etmek istiyor” diye konuştu.