Demirtaş sessizliğini bozdu: Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz

Kobani Davası duruşmasıunda savunma yapan Selahattin Demirtaş, “Sizin kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor. Seçim ayında benim hakkımda 5 bin 500 tweet atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız’ da bitti. Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz zaten” dedi.

Demirtaş sessizliğini bozdu: Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz

Kamuoyunda “Kobani Davası” olarak bilinen ve HDP’li siyasetçilerin yargılandığı davanın 28’inci duruşması bugün Sincan Cezaevi Kampüsünde görüldü.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumuna HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ SEGBİS ile katıldı.

İlk duruşmaya Mart 2017’de katıldığını, sonrasında Ankara’ya duruşmaya getirildiğini belirten Demirtaş, o günden bugüne 7 yıl geçtiğini hatırlattı.

Demirtaş, “İlk itirazlarımızı sunduğumuzda mahkeme taleplere ilişkin bir ara karar aldı. Taleplerimiz duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddedildi. 7 yıldır tutukluyuz” diyerek mahkemenin 7 yıldır davayı bitirmediğini ve bunun gerekçesini açıklamak zorunda olduğunu söyledi.

“Cezaevinde nefes almakta dahi zorlanıyoruz”

Cezaevinde çok kısıtlı bir şekilde teknik imkanlardan yararlanabildiklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

“Cezaevinin fiziki koşulları da savunma hazırlığını zora sokuyor. Son yüzyılın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve cezaevinde nefes almanın zor olduğu ortamda biz yaşıyoruz. Sıcak yaz günlerinde savunma hazırlığının sıkıştırılması da bizi zorluyor. Dışarıda ve cezaevinde siyasi ve yargısal gelişmeler yaşanıyor. Bunlar davaya dahil oluyor. 

Avukatlarımızın mesleki, ailevi ve psikolojik zorlukları göz önünde bulundurulsun. Heyet sadece bu dava için görevlendirilmiş ama avukatlarımız öyle değil. Adli tatil var. Adli tatil gözetilerek yeni bir periyot belirlemenizi istiyor arkadaşlarımız. Bu benim de talebim. Bunları duruşmayı uzatmaya yönelik algılamamak lazım.”

Demirtaş, hazır olan savunmalar alındıktan sonra duruşmanın ertelenmesini talep etti.

Süre talebinin cezaevini sevdikleri için değil, hazırlıklarını bitirilmesi adına olduğunu ifade eden Demirtaş, “Ara kararlarınızda duruşmayı uzatmaya yönelik bir karar verirseniz, bunun gerekçesini bizi ikna edecek şekilde yazmanızı diliyoruz. Davanın uzatılma şeklinden çok, adil ve bağımsız bir yargılama için uğraşıyorum. 7 yıldır bu kadar hukuksuzluktan sonra heyetiniz adil bir yargılama yapar ve savunma hazırlığına dair saygı duyarsa biz de savunmalarımızı yaparız” diye konuştu.

“Kararlar her seçim sürecinde hızlanıyor”

Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde hakkında 5 bin 500 tweet atıldığını belirterek, “Sizin kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor. Seçim ayında benim hakkımda 5 bin 500 tweet atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız’ da bitti. Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz zaten. AYM’de, İstinaf’ta, Saray’da bir hareketlilik var. Yeni ittifaklar konuşuluyor. Cumhurbaşkanının bu davayla nasıl ilgilendiğini, sizin de nasıl hızlandığınızı ispatladık” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın ardından tutuksuz yargılanan Emine Beyza Üstün, mütalaanın son derece karmaşık olduğunu belirterek ek süre talebinde bulundu.

Ardından söz alan eski Figen Yüksekdağ da mahkeme heyetinin bu davayı sağlıklı bir şekilde yürütmek istemediğini savundu.

Yüksekdağ'ın ardından önceki dönem HDP ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel söz aldı.