Diyarbakırlı ‘Filozof Ramazan’ akıl hastanesine yatırıldı, tepki yağdı

Diyarbakırlı ‘Filozof Ramazan’ akıl hastanesine yatırıldı, tepki yağdı

Diyarbakır Ulu Camii müdavimlerinden Ramazan Pişkin hakkında açılan dava nedeniyle akıl hastanesinde tedavi altına alındığı bildirildi. Pişkin'in akıl hastanesine alınması sosyal medyada tepkiye yol açtı.

Yıllardır Diyarbakır’daki tarihi Ulu Camii'nde gönüllü olarak dini sohbetlerde bulunan ve ziyaretçilere caminin tarihiyle birlikte İslam'ı anlatan Ramazan Pişkin, birinin şikayetiyle hakkında açılan dava nedeniyle akıl hastanesine kapatıldığını açıkladı.

Hakkındaki bir şikayet nedeniyle 2016 yılında gözaltına alınan ve hakkında Diyarbakır 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılan Pişkin'in davası bir buçuk yıl önce psikiyatri hastanesinde tedavi edilmesi şartıyla sonuçlandı.

Davanın sonucuna tepki gösterip “deli olmadığını” söyleyen “Filozof Ramazan” ismiyle tanınan Böçkün, Bölge Mahkemesine itiraz etti. İtirazı reddedilen Pişkin, polisler tarafından alınarak Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Psikiyatri Bölümünde yatırıldı.

İki haftaya yakındır hastanede akli dengesi olmayan hastaların arasında kalan Pişkin, Amed Haber Gazetesi ile telefonla görüştü.

Hiçbir suçunun olmadığını ifade eden Pişkin, yaptığı çalışmalardan rahatsız olanların şikâyeti üzerine hakkında dava açıldığını belirtti. Herhangi bir akli dengesinin bozukluğunun olmadığını dile getiren Pişkin, itiraz etmesine rağmen kendisine “deli raporu” verildiğini söyledi.

Pişkin daha önce yaşadıklarına ilişkin şöyle konuşmuştu:

"Misyonerler, her tarafta İslam'a karşı faaliyet yapıyorlar. Para karşılığı insanları Hristiyan yapmaya kalkıyorlar. Bunlar görmezlikten geliniyor. Ben kimseden zorla İslam'ı kabul etmelerini istemiyorum. Öneri sunuyorum. Ben onlara yumuşak bir dille buranın Camii ve Harem-i Şerif olduğunu anlatıyorum. Edeple gelen lütufla gider.”

Sosyal medyadan tepki yağdı

Ramazan Pişkin'in akıl hastanesine yatırılması sosyal medyada da tepkilere yol açtı. Çok sayıda kişi, Böçkün'ün bu şekilde haksızlığa maruz kaldığını savunarak kendisine destek verdi. 

Yazar İlhami Işık da, Pişkin hakkındaki paylaşımını, “Sizsiniz tımarhanelik. Dünya güzeli bir insandır” yorumu ile tekrar paylaştı.

Kürdistan İslami Hareketi (Azadî) Genel Sekreteri, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Akıllılar! deli diye O'nu tımarhaneye kapatmışlar” sözleriyle tepki gösterdi.