Doğu Kurdistan'da 2 metreyi aşan insan mezarı bulundu

Doğu Kürdistan'da 2 metreden uzun insan mezarı bulundu. Arkeologlar gömülme tarihini araştırıyor.

Doğu Kurdistan'da 2 metreyi aşan insan mezarı bulundu

Doğu Kürdistan'da (Rojhilat - İran Kürdistanı) bin 500 yıl önce yaşadığı belirlenen ve boyu 2 metreden uzun olduğu tahmin edilen bir insan mezarı bulundu.

Doğu Kürdistan'ın Loristan Vilayeti'ne bağlı, Kudeşt kentinin Çemnextelî köyünde bin 500 yıl önce yaşadığı belirlenen ve boyu 2 metreden uzun olduğu tahmin edilen bir insanın mezarı bulundu

Arkeologlar ekibinin başkanı Ata Hasanpur, 'Loristan bölgesinin Çia Sabz ilçesindeki kazıntıların son gününde Ahameniş dönemine ait nesneler bulundu. Bu nesneler Loristan bölgesinde bulunan Ahameniş İmparatorluğu (MÖ 705-330) dönemine ait ilk eserler oldu' dedi.

Loristan bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda keşfedilen mezar boyunun 2 metre 25 santim olduğunu belirten Arkeolog Ata Hasanpur, 'O nedenle buraya gömülen insanın boyunun 2 metreyi aştığını düşünüyoruz. Mezarın yanında, Sasani dönemine ait çok sayıda seramik ürün tespit edildi ama net tarihi sadece radyokarbon analizden sonra verebiliriz' ifadelerini kullandı.

​Arkeologlar 'devin' mezarı yanında ayrıca çocuklara ait eski bir mezarlık da tespit etti.

Kazıntıların son günlerinde ayrıca bir deponun ve yiyecek saklamak için kullanılan 2 kabın bulunduğunu aktaran Hasanpur, "Kapların içeriği, ek analizler için laboratuvara gönderildi. Depo, Part Krallığı döneminde bu bölgenin sakinleri tarafından kullanılıyordu” diye konuştu.