DSG: Güçlerimiz kendilerine belirlenen bölgeye çekilecek

DSG: Güçlerimiz kendilerine belirlenen bölgeye çekilecek

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Kino Gabriel, Türkiye’nin ABD ile varılan anlaşmaya sadık kalmadığını ve Sere Kaniye’de bombardımana devam ettiğini söyledi. Gabriel, “Güçlerimiz kendilerine belirlenen bölgeye çekilecektir” dedi.

Rûdaw bültenine konuk olan Kino Gabriel, Türkiye ile ABD arasında sağlanan anlaşmayı ve DSG’nin anlaşma hakkındaki yaklaşımını değerlendirdi.

Gabriel, “Türkiye ile ABD arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlanmadan önce içeriği hakkında bilgilendirilmiş miydiniz?” sorusunu, “Evet, ateşkesi savaş bölgesinde sıkışmış sivillerin çıkarılması için DSG de istedi ve bu temelde anlaşma yapıldı. Ancak şu ana kadar da Türkiye bu anlaşmaya sadık kalmamıştır. Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin karadan ve havadan saldırıları özellikle Sere Kaniye ve çevre köylerinde devam ediyor” şeklinde yanıtladı.

Anlaşmaya göre DSG’nin operasyon bölgelerinden çekilmesi gerektiğini ancak bu bölgelerde bombardımanların hala sürdüğünü belirten DSG Sözcüsü, “Bobardımanlar durduğunda güçlerimiz Gire Spi ile Sere Kaniye arasındaki bölgeden M4 karayoluna kadar olan bölgeden çekilecek ve anlaşmanın diğer maddelerine uyacaktır. Güçlerimiz diğer bölgelerde konumlandıkları yerlerde kalacaktır” ifadelerini kullandı.

“DSG’nin çekildiği bölgelere hangi güç yerleşecek?” Sorusuna ise Gabriel, “Türkiye ve ona çeteler buraya yerleştirilecek. Bu güçlerin burada ne kadar kalacağı konusunda şu ana kadar belirlenen bir süre yok, bu birazda bölgedeki gelişmelere ve burada hareket eden güçlere bağlı daha kompleks bir durum” sözleriyle yanıt verdi.   

Suriye hükümeti ile anlaşmalarının sadece sınırların güvenliğini kapsadığını anımsatan DSG Sözcüsü, “Suriye ordusunun Sere Kaniye ve Gire Spi’ye gelmesi başka bir aşamaya kalıyor. Türkiye ve ona bağlı çetelerin işgal ettikleri topraklardan çıkarılması için farklı bir karar ve buna göre bir mekanizma gerekiyor. Dediğim gibi bu konuda bölgesel ve uluslararası güçlerin tavrı da belirleyici olacak ve bunu önümüzdeki aşamada göreceğiz” dedi.

Gabriel, ateşkes maddelerinin bundan sonra nasıl hayata geçirileceğini gözlemleyerek ona göre yaklaşım belirleyeceklerini söyledi.