McGurk: DSG’nin Şam ve Rusları seçmekten başka çaresi yok

McGurk: DSG’nin Şam ve Rusları seçmekten başka çaresi yok

ABD'nin IŞİD'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, DSG ile Türkiye arasında çatışmaların yaşandığı bölgeler başta olmak üzere Suriye’de yaşananlar hakkında bilgi edinilemediğini söyledi.

MSNBC’ye konuşan Brett McGurk, Türkiye’nin Rojava’ya 9 Ekim’de saldırdığını hatırlatarak, “10 gün içinde yarısı çocuk olmak üzere 160 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Savaş suçları yaşandı. Kadınları araçlardan indirerek, yol kenarlarında katlettiler. IŞİD mensupları hapisten kurtarıldılar” dedi.

Brett McGurk ayrıca, “Uzun süre ABD’nin bulunduğu üstlerde ya Ruslara teslim edildi ya da Türklerin desteklediği silahlı grupların eline geçmemesi için infilak ettirildi” diye konuştu.

Bazı bölgelerin tamamiyle kuşatıldığını belirten McGurk, “Serêkaniyê bu ilçelerden biri ve 45 bin kişi içinde yaşıyor. Şu anda Türkiye’ye bağlı Suriye muhalifleri tarafından bombalanıyor. Onların - Kürt savaşçılar- buradan çıkması için 5 gün süre verildi. Aksi durumda Türkiye operasyonlarını sürdürecek. Bu da Beşar Esad’ın uzun süredir iç savaşı sürdürme taktiğidir. DSG’nin Şam ve Rusları seçmekten başka çaresi yok” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın durumun kontrolünde olduğunu göstermeye çalıştığın belirten McGurk, ancak durumun söylendiği gibi olmadığı Erdoğan ve Putin’in bir kaç gün içinde Rusya’da bir araya gelerek, anlaşma yapacaklarını kaydetti.

Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının büyük bir hata olduğunu vurgulayan McGurk, Erdoğan, Trump ile yaptığı anlaşmada, "güvenli bölge"nin Fırat'tan Irak'a kadar 450x32 km. olduğunu ve bunun tüm Kürt ve Hristiyan bölgelerini içerdiğini kaydetti.