DSG’den Guardian’ın haberine yanıt: Tuzağa düştünüz

DSG, İngiliz The Guardian gazetesinin “Haseki’deki cezaevlerinde IŞİD’liler para karşılığında serbest bırakılıyor” şeklindeki haberinin “asılsız” olduğunu duyurdu. Açıklamada, gazetenin sahte bir belgeyi paylaşarak tuzağa düştüğü kaydedildi.

DSG’den Guardian’ın haberine yanıt: Tuzağa düştünüz

The Guardian gazetesi, dün yayımlanan bir haberinde, Rojava’nın Haseki kentinde DSG’nin kontrolü altındaki hapishanede kalan eski IŞİD üyelerinin 6.000 avro karşılığında serbest bırakıldığını iddia etti.

Bethan McKernan ve Hussam Hammoud imzalı haberde, anlaşmanın bir parçası olarak, serbest bırakılan mahkumların, herhangi bir silahlı örgüte yeniden katılmama ve Rojava’da Demokratik Suriye  Güçleri'nin (DSG) kontrolü altındaki toprakları terk etme sözü veren bir anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

The Guaurdian haberinde, bu şekilde cezaevinden çıkan iki eski IŞİD’linin sözlerine de yer verdi.

İddialar hakkında DSG’den yapılan açıklamada DSG ise, haberin asılsız olduğu ve sahte bir belgeye dayanarak hazırlandığı belirtildi.

DSG’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, daha önce de söz konusu belgenin sahte olduğunun açıklandığı, buna rağmen gazetenin “yalan haberini sahte belgelere dayandırmaya devam ettiği” kaydedildi.

Açıklamada, “Söz konusu yalan haberlerin yapılmaması için gazetenin yönetimine bir mesaj göndererek kendilerinin bir tuzağa çekildiğini ilettik. Kendilerinin vereceği cevabı bekliyoruz” denildi.

IŞİD’in son kalesi olarak bilinen Suriye’nin Deyrezor vilayetinin batısındaki Bağoz kasabası, Mart 2019’da DSG ve Uluslararası Koalisyon tarafından kontrol edilmişti.

Bağoz’da ve savaş süreci boyunca yakalanan yaklaşık 10 bin IŞİD’li hala, DSG’nin kontrolündeki cezaevlerinde kalıyor.  

Cezaevindeki IŞİD’lilerin durumu daha önce de defalarca gündeme gelmişti.(Rudaw)