Dünya koronavirüse karşı alarmda: ABD OHAL ilan etti

Dünya koronavirüse karşı alarmda: ABD OHAL ilan etti

Çin'in Vuhan kentinde baş gösteren ve dünyaya yayılan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) pandemi yani tüm dünyayı etkileyen salgın ilan ettiği koronavirüs (Kovid -19) giderek kaygı yaratmaya devam ediyor. Ölüm ve vaka sayasında her geçen gün artış yaşanıyor.

Dünya alarmda, ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınını Ulusal Sağlık Olağanüstü Hali ilan etti.

Çin’de Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 nedeniyle ülkede son 24 saatte 13 kişi hayatını kaybetti, 11 yeni vaka tespit edildi.  Çin’de Kovid-19 salgınında ölü sayısı 3 bin 193 oldu.

ABD'de 41 kişinin ölümüne neden olan korona, Türkiye'de de kaygıyla izleniyor. Şu ana kadar açıklanan resmi vaka sayısı beş. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de okullar tatil edildi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan  "Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, ve Hollanda’ya yapılan seferler yarın sabah 08’00’den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulacaktır. Bu tarih Sağlık Bakanlığı’nca ileriye veya geriye alınabilir" dedi. 

Koronavirüsle ilgili gelişmeler şöyle: 
 

08:47-Çin’de Kovid-19 salgınında ölü sayısı 3 bin 193 oldu

Çin’de Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 nedeniyle ülkede son 24 saatte 13 kişi hayatını kaybetti, 11 yeni vaka tespit edildi. Ülkede salgın nedeniyle yaşanan toplam can kaybı 3 bin 193’e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı 3 bin 610’unun durumu ciddi olmak üzere 80 bin 824’e yükseldi.

Şüpheli vaka sayısı 115, müşahade altındaki kişi sayısı 10 bin 879’a gerilerken, bugüne kadar iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 65 bin 541’e çıktı. Diğer yandan Çin’e gelen yabancı ülke vatandaşlarında tespit edilen Kovid-19 vakası 7 artarak, 95’e yükseldi. Çin ana karası dışında Hong Kong’da ise vaka sayısı 137’ye çıktı.

08:35-Beyaz Saray doktoru: Trump'ın karantinaya alınmasına gerek yok

Beyaz Saray doktoru, ABD Başkanı Donald Trump'ın daha sonra yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) taşıdığı tespit edilen ikinci bir kişiyle geçen hafta sonu temasa geçtiğini ancak test olmasına veya karantinaya alınmasına gerek olmadığını ifade etti

Trump geçen hafta Brezilya İletişim Bakanı Fabio Wajngarten ile yemek yemiş, kısa süre sonra Brezilyalı bakanın Koronavirüs taşıdığı tespit edilmişti. Beyaz Saray doktoru  Sean P. Conley, Trump'ın Mar-a-Lago'da katıldığı bir akşam yemeği etkinliğinde kısa süreli temasa geçtiği konuklardan birinde de Koronavirüs görüldüğünü duyurdu. 

Conley'nin açıklamasında karşılaşmanın "düşük riskli" olduğu ve Trump'ın "kendisini karantinaya almasına gerek olmadığı" belirtildi.

Açıklamada, "Başkan'ın ilk kişiyle teması çok kısıtlıydı (fotoğraf çekildiler ve el sıkıştılar). Trump, ikinci kişiyle yakın mesafede daha çok zaman geçirse de, bu interaksiyonlar hasta semptom göstermeye başlamadan önce meydana geldi.

08:25- Trump acil durum ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınını Ulusal Sağlık Olağanüstü Hali ilan etti.

Ülkede 41 kişinin ölümüne neden olan Corona virüsü salgınıyla ilgili Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı ''Farklı bir aşamadayız. Artık bazı kuralları değiştirmek gerekiyordu. Resmi olarak bugün ulusal olağanüstü hal ilan ediyorum'' dedi.

Trump ayrıca virüsle mücadele kapsamında yerel ve eyaletler çapında 50 milyar dolara kadar bir fona erişim sağlanacağını" söyledi ve "ABD'deki tüm hastanelerden acil durum hazırlık planlarını devreye sokmasını" talep etti.

Trump, "ABD'de gelecek hafta başına kadar 500 bin kadar test kitine erişilebileceğini.'' belirtirken, ''Acil durum ilanıyla Sağlık Bakanı, tıbbi hizmet sağlayan kurumlara yönelik bazı ruhsat şartlarını erteleyebilecek., esneklik sağlanabilecek.'' diye konuştu.

Trump, bir ay içinde beş milyon daha test kitinin hazır olacağını vaat ederken, Google ile Amerikalıların, nerede ve nasıl test edilebileceklerini öğrenebilecekleri bir internet sitesi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

ABD Başkanı, düşük seyreden petrol fiyatlarından faydalanıp, depoları dolduracaklarını söylerken, "Bu geçecek ve daha da güçleneceğiz" dedi.

ABD Başkanı, kendisinde herhangi bir virüs belirtisinin de olmadığını sözlerine ekledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal OHAL ilanı Stafford Yasası'na dayanıyor.

Felaket durumlarında kullanılan yasayla, yönetim Federal Acil Durum Yönetim Kurumunu (FEMA) istediği bölgeye yönlendinebiliyor.

Federal yönetim, zarar gören eyaletlere mali yardım gönderebiliyor.

16:54- Türkiye'den dokuz Avrupa ülkesine uçuşlar durduruldu 

Koronavirüsle ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül özetle şöyle dedi: 

"Açık ve kapalı tüm cezaevlerindeki görüşler iki hafta süreyle ertelenmiştir. Hastalık belirtisi olanların ceza infaz kurumlarına alınmaması, tedavileri yapıldıktan sonra alınmaları kararlaştırıldı. İş yurtları kapsamında dışarıda çalışan hükümlülerin diğer hükümlülerden ayrılması kararlaştırılmıştır. Adalet Bakanı Gül, ceza infaz kurumları arasındaki nakillerin 2 hafta süreyle ertelendiğini bildirdi."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise "Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, ve Hollanda’ya yapılan seferler yarın sabah 08’00’den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulacaktır. Bu tarih Sağlık Bakanlığı’nca ileriye veya geriye alınabilir" dedi.