Erdoğan ile Putin İdlib’i görüştü

Erdoğan ile Putin İdlib’i görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İdlib’e ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Lavrov, Ankara'nın inisiyatifiyle gerçekleşen telefon görüşmesinde İdlib mutabakatlarının uygulama sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi.

Rus ve Türk temsilcilerinin İdlib'deki durumla ilgili görüşmelerine bugün Ankara'da devam edeceğini kaydeden Lavrov, Moskova ile Ankara arasında İdlib'le ilgili diyalog şansının devam ettiğini vurguladı.

'Suriye ordusu, İdlib'deki teröristlerle mücadele etme hakkına sahip'

Bakan Lavrov, Suriye ordusunun İdlib'deki teröristlerle mücadele etme hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Lavrov, “Ateşkes rejiminin İdlib gerilimi azaltma bölgesinden düzenlenen saldırılarla sürekli olarak ihlal edilmesine cevaben Suriye ordusu, teröristleri püskürtme hakkına sahiptir. Suriye ordusunun terörle mücadeleye ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarında yazılan gereklilikleri yerine getirmesini yasaklayamayız” diye konuştu.

“İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki sorunun Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatların pratikte nasıl yerine getirildiğinden kaynaklanıyor” diyen Lavrov, “Çatışmasızlığın pratikte nasıl uygulandığından... Ordularımız arasında mutabakatlar var, eğer bunlar tamamen yerine getirilseydi, bu tür trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi" dedi.

'Rusya'ya verilen koordinatlarda Türk askerleriyle ilgili veriler yer almıyordu'

Lavrov, Türkiye tarafından Rusya'ya verilen İdlib'deki koordinatların Türk askerleri hakkındaki verileri içermediğini kaydederek “Savunma Bakanlığımızın bugün açıkladığı gibi, dün verilen koordinatlarda, terör örgütleriyle aynı bölgede bulunan ve hayatını kaybeden Türk askerlerinin bulunduğu yere ilişkin bilgiler yer almıyordu” ifadelerini kullandı.

Bu arada Türkiye ve Rusya heyetleri bugün saat 16:00’da Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelecek.