Erdoğan: PKK’nın Suriye genel sorumlusu öldürüldü!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK’nin üst düzey sorumlularından Sofi Nurettin’in öldürüldüğünü iddia etti.

Erdoğan: PKK’nın Suriye genel sorumlusu öldürüldü!

Recep Tayyip Erdoğan, MİT operasyonuyla “Sofi Nurettin”in KÜrdistan Bölgesi sınırlarında öldürüldüğünü ileri sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan,  “Milli İstihbarat Başkanlığımızın uzun süredir yürüttüğü çalışmalar neticesinde yerini belirlediği PKK'nın Suriye genel sorumlusu 'Sofi Nurettin' kod isimli terörist, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Erdoğan, PKK'nin en üst düzey yöneticilerinden olan Rojavalı Sofi Nurettin’in, uzun süre örgütün silahlı kanadının sorumluluğunu yürüttüğünü, ardından da Suriye'deki faaliyetlerin başına geçtiğini vurguladı.

Sofi Nurettin’in “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı” harekatlarında askerlere karşı yapılan pek çok saldırının da sorumlusu olduğunu belirten Erdoğan, sözlerine şunları ekledi:

“MİT Başkanlığımızın ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gerçekleştirdiği operasyonla etkisiz hale getirilen Sofi Nurettin'in durumu, PKK/KCK ile PYD/YPG'nin aynı örgüt olduğu gerçeğini, inkarı mümkün olmayacak şekilde bir kez daha ortaya koymuştur.”

Nureddin Sofi kimdir?

Gerçek adı Nureddin Halef Muhammed olan “Nureddin Sofi” Rojava’da dünyaya gelmiştir.

1990 yılında PKK’ye katılan Nureddin Sofi, örgütün Hakkari/Yüksekova/Şemdinli bölge sorumluluğunu üstlenmiştir.

2003-2007 yılları arasında örgütün "Diyarbakır eyalet komutanı" görevinde bulunmuştur.

Şubat 2007’de PKK’nin silahlı kanadı olan HPG’nin 4. konferansında Komuta Konseyinde görevlendirilmiş,  2009'da Bahoz Erdal’ın yerine HPG’nin "Ana Karargah Komutanlığına" getirilmiştir.

KCK Suriye’nin daimi karar organı ve PKK Merkez Komite üyeliği ile birlikte, örgütün 2013-2015 yılları arasında ve daha sonra 2017'de Suriye Genel Sorumluluğunu üstlenmiştir. /Rudaw