İngiltere: Kızıldeniz’de saldırılar devam ederse Husileri yeniden vurmaya hazırız

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Kızıldeniz’de ticari ve askeri gemilere yönelik saldırıların devam etmesi halinde, ülkesinin Husi hedeflerine daha fazla saldırı düzenlemeye hazır olduğunu belirtti.

İngiltere: Kızıldeniz’de saldırılar devam ederse Husileri yeniden vurmaya hazırız

Cameron, İngiltere merkezli The Telegraph gazetesinin internet sitesi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin ABD ile Yemen’deki Husilere karşı başlattığı hava saldırılarına dair detayları paylaştı.

Dışişleri Bakanı makalesinde, “Kızıldeniz uluslararası ticaretin ana arterlerinden biridir. Dünyadaki gemi taşımacılığının yaklaşık yüzde 15’i Afrika’yı Asya’dan ayıran dar boğazdan geçmektedir. Husiler gemilere bu geçişi reddederse, hayati önem taşıyan tedarik zincirleri tehdit altında olacak, İngiltere’de ve dünya genelinde fiyatlar artacak” yazdı.

Cameron, “Ortak eylemimizle, İran desteğiyle oluşturulan Husi varlığını zayıflatma konusunda bir miktar yol katetmiş olacağız” ifadesini kullanarak, Husilere gerçekleştirdikleri eylemleri sona erdirme kararlılığının mesajını verdiklerini belirtti.

Husilerin yaptığının yanlış olduğunu vurgulayan Cameron makalesini şöyle sürdürdü;

“Biz buna bir son vermeye kararlıyız. Müttefiklerimizle çalışacağız. Seyrüsefer özgürlüğünü her zaman savunacağız. En önemlisi, sözleri eylemlerle desteklemeye hazır olacağız.”

Cameron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ı ilk İngiliz saldırılarına onay verdiği için övdü ve “Başbakan, ABD’den gelen sınırlı ve hedefe yönelik askeri harekat konusunda yardım talebini dikkatle değerlendirdi” diye ekledi.

İngiltere’nin söz konusu hava saldırıları konusunda acele etmediklerini belirterek, “Bir deniz görev gücü oluşturup konuşlandırmanın yanı sıra, uyarı üzerine uyarıda bulunduk” diye yazdı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, geçtiğimiz günlerde ABD ve İngiltere’nin Husi hedeflerine yönelik hava saldırılarını, ABD’nin ‘düşman unsurların Kızıldeniz’de seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğine’ dair açık bir mesaj olarak tanımladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg de, bu konudaki kaygısını dile getirdi.

Grundberg, tüm taraflara, Yemen’deki durumu kötüleştirecek adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunarak, bunun barış çabaları ile bölgedeki istikrar ve güvenlik üzerindeki olumsuz etkilerinden endişe ettiğini ifade etti.

Yemen’deki İran destekli Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam da, ABD-İngiltere ortak saldırılarının etkisini küçümsedi.

Biden, Husilerin Doğu ile Batı arasındaki ticaret için en önemli nakliye koridorunda bulunan gemilere saldırmayı bırakmaması halinde bu operasyonun tekrarlanacağını da göz ardı etmedi.

Yemen’deki Husiler, Gazze’de İsrail’le savaşan Hamas hareketine desteklerini göstermek amacıyla Kasım ayından bu yana Kızıldeniz’deki yüksek değerli kargo gemilerine saldırıyor.