Barzani ve Reşid: Kürdistan halkının hakları siyasi çekişmelere karıştırılmamalı

Bağdat’taki temaslarını sürdüren Başkan Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile bir araya geldi.

Barzani ve Reşid: Kürdistan halkının hakları siyasi çekişmelere karıştırılmamalı

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi ve güvenlik durumun ele alındığı görüşmede ayrıca Erbil-Bağdat ilişkileri ve sorunların çözümüne yönelik görüşmeler, bölgedeki son gelişmeler ile bölgesel sonuçları ele alındı.

İki lider, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa temelinde çözülmesi, Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları, bütçesi ve çalışanların maaşlarının gönderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Barzani ve Reşid, Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğun sürdürülmesi gereğini vurgu yaparak Bölgesi halkının yaşamı ve mali haklarının siyasi meselelere karıştırılmaması konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Bölgedeki çatışmaların ve sonuçların da ele alındığı görüşmede liderler, Irak'ın bu çatışmalara müdahil olmaması gerektiğini, tüm tarafların ülkenin yüksek çıkarlarını, barış ve istikrarını korumak için çalışması gerektiğini vurguladı.

Şii dini lider Muhammed Bakır el-Hekim'in 21’inci ölüm yıl dönümü için dün Bağdat'ta düzenlenen anma törenine katılan Neçirvan Barzani, ardından Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fayik Zedan, Takaddum Partisi Başkanı Muhammed Halbusi, Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ayrı ayrı görüştü.

Neçirvan Barzani bugün sabah da Heşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz ile bir araya geldi.