Erdoğan'a kendi bakanından yanıt geldi

Erdoğan'a kendi bakanından yanıt geldi

Türkiye'nin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kürdistan Bölgesi’ne ekonomik ambargo uygulanması söyleminin tehlikeli olduğunu belirtti.

Hürriyet'e konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Rusya ilk ticarete dokundu ve Türkiye’ye ders vermeye çalıştı. Bu son derece yanlıştı. Kuzey Irak konusunda aynı yanlışı yapmamızı uygun görmüyorum. Kuzey Irak’ta ticaretle ve gümrük kapıları ile ilgili bir talimat yok” ifadelerinde bulundu.

Erdoğan’ın sert açıklamalarının aksine Zeybekci, “Ticaretle ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında ve yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü değiştirmemize neden olacak bir karar alınmadı” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik ekonomik yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili soruya Zeybekci, Rusya krizini hatırlatarak şu yanıtı verdi:

“Bu son derece yanlıştı. Kuzey Irak konusunda aynı yanlışı yapmamızı pek uygun görmüyorum. Hükümet olarak, ülke olarak, benim devletimin menfaatleri farklı bir şey dediği zaman, o karar net olarak alınır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak onu emir telakki eder, öyle hareket ederiz. Ama şu anda bakanlık olarak refleksimiz, normal seyrinde devam etmesi. İsrail’le de çok şeyler yaşadık ama ticaretin devam etmesinden yana oldum. Mısır’da da böyle oldu. Kuzey Irak’ta da, devlet olarak ekonomiyle ilgili kararlar alınmadıkça, böyle olmalı.”

Bakan Zeybekci, Kürdistan Bölgesi’yle Türk şirketlerinin alacaklarının 1.9 milyar dolar olduğunu söyledi.

“Bu konuda Bakanlar Kurulu’nda iki ayrı görüş mü var?” sorusuna ise Zeybekci şu yanıtı verdi.

“İki ayrı değil, çok daha fazla görüş vardır. Herkesin farklı bir yaklaşımı var. 25 bakan varsa, o kadar çok görüş var demektir. Bu noktada Ekonomi Bakanlığı ‘duygusuz, kapitalist bakanlık’ olarak algılanabiliyor. Ama Ekonomi Bakanlığı olarak bizim görüşümüz sadece ve sadece Türkiye’nin menfaati. Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem. Ambargo koyduğunuzda satışlarınız duruyor.

Diyebilirsiniz ki, ‘Musul-Kerkük kustal davamız, sen hala ticaret’ diyorsun. Ama benim işim ticaret. Ben Ekonomi Bakanı’yım. 8-9 milyar dolarlık bir ticaretten, Türkiye’nin menfaatinden bahsediyoruz.”

Zeybekci, koşulların değişmesi durumunda merkezi Irak’a yapılan sevkiyatın sürmesi için İran üzerinden iki ayrı kapıdan güzergahın kullanılabileceğini, bunların şahsi görüşü olduğunu sözlerine ekledi.