Erdoğan'dan 'Demirtaş' açıklaması

Erdoğan'dan 'Demirtaş' açıklaması

Silivri Cezaevi'nde bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yargılandığı ana davada geçtiğimiz günlerde tahliye kararı verildi. Ancak Demirtaş'ın başka davadan aldığı ceza nedeniyle tahliye edilmedi, bunun üzerine avukatları cezaevinde kaldığı sürenin düşürülerek tahliye kararı verilmesini istedi. 

Dün bu talep kabul edildiği saatlerde yeni Yargı'dan yeni bir karar çıktı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında daha önce Ankara’da başlatılan “6-8 Ekim Kobanê Olayları” soruşturmasında yeni gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı her iki ismin soruşturmasını yeniden açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim tarihlerinde yaşananlarla ilgili olarak 2014/46757 sayılı soruşturma dosyasında Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedildi ve mahkeme iki ismin 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Böylece Demirtaş'ın özgürlüğüne kavuşmasının önü kapatılırken, siyasi iktidarının yargıya müdahale ettiği eleştirileri de gecikmedi. 

Konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündemindeydi. Erdoğan konuşmasında adeta yargıya müdahaleyi itiraf etti, "Bunları bırakamayız" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerini hedef gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede katil aranıyorsa bunların adresini aramaya gerek yok. Bunlar, parlamentoya kadar sızmışlar" dedi.

Erdoğan, Selahattin Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılmasına göndermede bulunarak, "Sokağa insanları çağırıp Diyarbakır'da 53 evladımızı öldürenleri bu millet unutmuyor, unutmayacaktır da. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bunları bırakamayız. Eğer biz bırakırsak ebedi alemde şehitlerimiz bize bunun hesabını sorar. Bu topraklar rastgele topraklar değil" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi kapsamında yapacağı ABD ziyareti öncesinde uçağının kalkacağı Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Teknofest'te konuştu. HDP önünde oturma eylemi yapan ailelere değindi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Diyarbakır'da evlatları dağa kaçırılan analar dimdik duruyorsa bunun bir sebebi var. Ölümden korkmuyorlar, üzerine üzerine gidiyorlar, 'Evlatlarımız gelene kadar buradan ayrılmayacağız' diyorlar. Kandil'e de sesleniyorum. Bu terör örgütlerin önünde, arkasında olanlara, onlara siyasi destek olanlara da sesleniyorum. Bu ülkede katil aranıyorsa bunların adresini aramaya gerek yok. Bunlar, parlamentoya kadar sızmışlar." 

Selahattin Demirtaş dünkü savunmasında, “Ben bugüne kadar kimseden tahliye istemedim. Siyasi rehine olduğumu biliyorum. Bir gün tahliye talep etmem gerektiğinde ben halkımdan tahliye talep edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.