Esad ile DSG arasında birleşme görüşmeleri hızlandı

Beşşar Esad rejimi ve DSG arasında, Kürt güçlerin kontrolündeki bölgelerin yönetimi ve DSG birliklerinin rejim ordusuna katılması için görüşmeler sürüyor.

Esad ile DSG arasında birleşme görüşmeleri hızlandı

Beşşar Esad rejimi ve DSG arasında, Kürt güçlerin kontrolündeki bölgelerin yönetimi ve DSG birliklerinin rejim ordusuna katılması için görüşmeler sürüyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Eylül 2017'de Demokratik Suriye Güçleri'yle (DSG) özerklik konusunu müzakere etmeye hazır olduklarını söylemişti. Bunun üzerine rejim ve DSG arasında, Şam ve Haseke illerinde iş birliği konusunda defalarca müzakereler yapıldı ancak sonuç alınamadı. 

Türkiye'nin Rojava'yı hedefleyen harekatının ardından hızlanan görüşmeler esnasında Rejim tarafından önerilen model, Kürt güçler tarafından Suriye'nin kuzey ve doğusunda oluşturulan özerk yönetim yapısına koruma güvencesi verilmediği gerekçesiyle kabul edilmedi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, DSG ve rejim arasındaki görüşmeler sürüyor.

Rejim ve DSG arasında askeri ihtilaflar da mevcut

Rejim, DSG güçlerinin kontrolü altındeki bölgelerin Ekim 2011'de çıkardığı yerel idareler kanunu çerçevesinde yönetilmesi gerektiğini savunuyor. Buna göre, söz konusu bölgede seçim yapılacak, seçilen kişiler Yerel İdareler Bakanlığına bağlı olacak.

Geçtiğimiz hafta Salih Müslim başkanlığındaki Özerk Yönetim yöneticileri ile Beşar Esad'ı temsilen Suriye Halk Konseyi üyesi Nevaf el-Mulhim'in başkanlığındaki bir heyet arasında yapılan görüşmelerde, DSG ve PYD'ye kontrolleri altında bulunan bölgeleri yönetmeleri için 'Yerel Yönetim' projesi sunuldu.

DSG ise rejimin öne sürdüğü bu modeli reddetmemekle birlikte kabul etmeyerek, özerklikte ısrar ediyor ve rejime 'Özerk Yönetim' modelini kabul etmeleri için çağrıda bulunuyor.

Rejim ve DSG arasında yönetimsel anlaşmazlıkların yanısıra askeri ihtilaflar da mevcut.

Esad rejimi, DSG'nin tüm unsurlarının bireysel olarak orduya katılmasını isterken, DSG ancak kendi üyelerinin oluşturacağı, özerk bir statüsü olan ayrı bir birlik olarak orduya katılabilecekleri yanıtını veriyor.

Diğer yandan iki taraf da Arap aşiretlerini kendi safına çekmeye çalışıyor.

Rejim istihbaratının en tepe ismi olarak bilinen Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Memluk, geçen hafta aşiret temsilcileriyle görüşüp yetki ve ayrıcalık karşılığında güçlerini orduya katma çağrısı yapmıştı.

Üç gün sonrasında ise DSG Genel Komutanı general Mazlum Kobani'den karşı bir hamle gelmiş, Kobane, aşiret liderleriyle geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemişti.