DSG ve IŞİD'liler anlaştılar: Rojava'nın dışına çıkarılacaklar

DSG ve IŞİD'liler anlaştılar: Rojava'nın dışına çıkarılacaklar

DSG'nin, Suriye'de teslim olan IŞİD'li teröristler ve ailelerine, kendi bölgeleri dışına çıkarma sözü verdiği iddia edildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve ABD'nin, Suriye-Irak sınırındaki Deyrezzor ilinin Bağoz beldesinde sıkışan son IŞİD'li grupla 15 Şubat'ta anlaşmaya varmasının ardından IŞİD'lilerin teslim olma ve ailelerinin tahliye sürecinin devam ettiği dile getirildi ve bu anlaşmanın içeriğine ulaşıldığı ileri sürüldü.

Buna göre, DSG güçleri, IŞİD'liler ve ailelerinin, istemeleri durumunda DSG'ye ait kamplarda kalmalarına izin verecek, kampta kalmak istemeyenlere ise kendi bölgeleri dışındaki Fırat Kalkanı Harekatı, Afrin ve Beşşar Esed rejimi bölgesi gibi alanlara gitmelerine yardımcı olacak.

Haberde yaralı IŞİD'lilerin durumuna ilişkin varılan uzlaşmaya göre, bu kişilerin DSG bölgesindeki hastanelerde tedavi görerek, en geç 2 ay içinde taburcu edilecek.

Editör'ün yorumu: AA'nın iddiaları bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı

AA'nın bu iddiaları bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmazken, DSG güçlerinin IŞİD ile savaşta yaralanan IŞİD'lileri insani yaklaşımlar çerçevesinde tedavi ettikleri zaten kamuoyunun malumu bir gelişme.

DSG güçleri tarafından önceki çatışmalarda yakalanarak cezaevlerine konan ve son süreçte teslim olan IŞİD'liler ve ailelerinin kendileri için büyük bir sorun teşkil ettiğini dile getiren DSG yönetimi daha önce yaptığı çağrılarla bunların ait oldukları ülkeler tarafından teslim alınmasını talep etti. Bu talebin bir benzerini de Trump Avrupalı ülkelere yaptı.

Ancak DSG ve Trump'ın taleplerinin muhatabı olan, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere bir çok ülke bu talebe olumsuz yanıt verdiler.

Binlerce IŞİD'li teröristin ve ailelerinin yarattığı potansiyel tehlike, bir çözüm bulunmadığı taktirde, kıt olanaklara sahip olan Rojava Kürtleri için büyük bir problem olmaya aday.