DSG'den Türkiye'nin saldırılarına ilişkin açıklama: Rusya ve ABD'ye çağrı

DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, sosyal medya hesabından, Türkiye'nin ve Türk destekli cihatçı örgütlerin bölgeye yönelik devam eden saldırıları ile ilgili açıklama yaptı.

DSG'den Türkiye'nin saldırılarına ilişkin açıklama: Rusya ve ABD'ye çağrı

DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, sosyal medya hesabından, Türkiye'nin ve Türk destekli cihatçı örgütlerin bölgeye yönelik devam eden saldırıları ile ilgili açıklama yaptı.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) geri çekilmesini, Türk Ordusu'nun ise saldırılarını durdurmasını gerektiren ateşkes anlaşmasına atıfta bulunan Mustafa Bali, ateşkese rağmen saldırıların durmadığına dikkat çekti.

DSG sözcüsü, Til Temir'deki DSG noktalarının kontrolünün Suriye Ordusu'na devredilmesine rağmen, Dibresîyê ile Til Temir köylerinin yoğun saldırılara maruz kaldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin saldırıları durdurma gibi bir niyetinin bulunmadığının açık olduğunu dile getiren Bali, Rusya ve ABD'nin halihazırda Til Temir'den kaçan binlerce sivilin evlerini terk etmek zorunda kalmalarından ve akan kandan sorumlu olduklarını vurguladı.

Suriye rejim askerleri Til Temir, Zirgan ve Dirbêsiyê’den çekildi

Bu arada Türkiye ve Türk destekli SMO cihatçılarının saldırısına maruz kalan, ancak Rusya'nın karşılık vermeleri için izin vermediği Suriye rejim askerlerinin, Dirbêsiyê’nin batısındaki Esediyê, Fîqra, Qeremanê, Girbişk, Til Diyab, Şîrk, Îbrahîmiyê ve Erada köylerindeki noktalarından çekildiği bildirildi.

Anha'da yer alan habere göre, rejim askerleri ayrıca Til Temir’in batısındaki Erîşa ve Dawidiyê köylerinden Um Kehef köyüne kadar geri çekildi.

Suriye rejim askerleri Zirgan beldesindeki tüm noktalarından ise tamamen çekildi.

YPG'nin geri çekilmesi için tanınan süre dün akşam dolmuştu

Dün akşam saatlerinde bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Suriye’nin kuzeydoğusundaki YPG’nin çekilmesi planlanandan daha önce tamamlandı." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Yöneticisi Yuriy Borenkov, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) Rojava'dan çekilmesi hakkında Türkiye ve Rusya'nın vardığı anlaşmanın uygulanması hakkında açıklamada bulundu.

Borenkov, Rusya tarafının mutabakatta öngörülen şartları yerine getirdiğini belirterek, "Rus tarafı, 22 Ekim 2019 tarihli Türkiye-Rusya Mutabakat Muhtırasında öngörülen önlemleri tamamen uygulamıştır. 29 Ekim saat 18:00 itibarıyla 34 bin kişiden oluşan 68 DSG birliği ile 3 binden fazla silah ve askeri teçhizat, Türk Silahlı Kuvvetleri ile temas hattından 30 kilometre uzağa çekilmiştir" diye konuştu.

Suriye-Türkiye sınırında Suriye ordusuna ait güçlerin 84 sınır karakolu oluşturduğu bilgisini paylaşan Borenkov, bunlardan 60'ının Kamışlo, 24'ünün ise Kobani bölgesinde bulunduğunu aktardı.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, bugün de bölgeden çatışmaların durmadığı haberleri alınmaya devam etti. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) cihatçıları hem DSG, hem de Suriye Ordusu'na yönelik saldırılarını sürdürdüler.