Beşar Esad: Menbic'te ABD'yi istemiyoruz

Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye, ABD, Rusya ve Suriye askerlerinin yanı sıra ÖSO ve YPG'nin de konuşlandığı Menbic hakkında konuştu: \"İster Amerikalı, ister Türkiyeli olsun, bizim davetimiz olmadan gelen her yabancı asker işgalcidir.\"

Beşar Esad: Menbic'te ABD'yi istemiyoruz

Beşar Esad, Menbic'te yaşanan son gelişmeler hakkında ilk kez konuştu. Esad, Türkiye'nin El Bab'dan sonra hedef gösterdiği, ABD'nin de YPG'ye kalkan olarak asker gönderdiği kent hakkında, "Suriye'ye bizim davetimiz olmadan gelen her yabancı asker işgalcidir” dedi.

Çin televizyonu Phoneix TV ile söyleşi yapan Esad'a, "Şu an Amerikan askerleri Menbic'de. Sizin tarafınızdan yeşil ışık yakıldı mı? Bu Amerikan askerlerine siz kapı açtınız mı?” diye soruldu. Esad, "Hayır, hayır biz kapı açmadık. Suriye'ye bizim davetimiz veya iznimiz olmadan, bize danışmadan gelen her yabancı asker, ister Amerikalı, ister Türkiyeli, ister başka bir ülkeden olsun, işgalcidir” yanıtını verdi. Türkiye'nin IŞİD'i desteklediğini de öne süren Esad, barış müzakerelerinin 'sadece Suriyeliler arasında bir diyalogla' mümkün olduğunu söyledi.

Esad, özellikle Halep'teki bombardımanlardan sivilleri kurtardıkları görüntülerle isimlerini duyuran ve kısa belgesel dalında Oscar ödülü alan 'Beyaz Miğferler' örgütü hakkında da çarpıcı bir açıklama yaptı. Suriye lideri ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Öncelikle, El Nusra'yı ilk Oscar'ı için kutlamamız gerek! Batı'nın El Kaide'ye Oscar vermesi görülmemiş bir durum. Bu inanılmaz. Oscarların, Nobel'in, bütün bu şeylerin siyasi olduğunu gösteriyor. Ben buna böyle bakıyorum. Beyaz Miğferlerin hikâyesi çok basit: El Nusra'nın çirkin yüzünü daha insani bir yüze çeviren bir makyaj” dedi. Beyaz Miğferler'in, Esad'a karşı propaganda amacıyla Batılı ülkeler tarafından fonlandığı, kurtarma videolarının kurmaca olduğu ve El Kaide'yle de bağlantısı bulunduğu iddia edilmişti.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelerden sonuç çıkmasını beklemiyorduk ama uzlaşı yolunda atılmış olumlu bir adım olduğunun altını çizen Esad, Suriye'de IŞİD'e karşı etkili mücadele veren tek ciddi güç Rusya olduğunu da iddia etti. Suriye'nin gelecekteki siyasi sistemi Suriyelilere bağlı olduğunu ifade eden Esad Suriye ordusunun bir sonraki önceliği Rakka'nın özgürleştirilmesi olacağını ve Suriye'deki çatışmaların 2017'de biteceğini umduğunu belirtti..