Fransız filozof,Etienne Balibar-Kitabını Kürtlere ve Türkiyeli Barış Akademisyenlerine adadı

Fransız düşünür Etienne Balibar’ın son kitabını Türkiye’deki Barış için Akademisyenlere ithaf etmesi The Globe Post isimli haber sitesinde de duyuruldu.

Fransız filozof,Etienne Balibar-Kitabını Kürtlere ve Türkiyeli Barış Akademisyenlerine adadı

Fransız düşünür Etienne Balibar’ın son kitabını Türkiye’deki Barış için Akademisyenlere ithaf etmesi The Globe Post isimli haber sitesinde de duyuruldu.

Fransız filozof Étienne Balibar Libre Parole (Özgür İfade) başlıklı son kitabını, savaş karşıtı ve Kürt yanlısı bir bildiriye imza attıkları için dava edilen bir grup Türkiyeli akademisyene adadı.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Editions Galilée isimli yayınevi tarafından yayınlanan kitap Balibar’ın ifade özgürlüğüne odaklanan yazılarından üçünü bir araya getirirken, günümüz koşullarında ifade özgürlüğüne yönelik yeni perspektifler sunmayı amaçlıyor.

Kitapta yer alan yazılardan biri Balibar’ın Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen Hrant Dink İnsan Hakları ve Düşünce Özgürlüğü konferansında yaptığı konuşma. Katledilen Ermeni-Türk gazeteci Dink’in adının verildiği konferansta Balibar’ın yaptığı konuşmanın başlığı “Şiddet Zamanında Demokrasi ve Özgürlük”.

İfade özgürlüğünün mevcut durumunu değerlendiren söz konusu yazıları bir araya getirmeyi önemli bulduğunu belirten Balibar, kitabını Türkiye’deki “Barış için Akademisyenlere” şu satırlarla ithaf etti:

“Bütünü, hayranlık, endişe, duygu dolu dayanışmanın bir ifadesi olarak, Barış için Akademisyenleri’nin ‘Bu suça ortak olmayacağız’ çağrısının imzacıları olan, şimdilerde işlerinden ihraç edilmiş, yurtdışına seyahat haklarından yoksun bırakılmış ve mahkemelerde ‘terörist propaganda’ ile ‘Türk ulusuna hakaret’ten yıllarca hapis istemiyle peşlerine düşülen, Türkiye’deki üniversitelerden meslektaşlarımız ve arkadaşlarımıza ithaf edilmiştir.”

Ocak 2016’da duyurulan Barış için Akademisyenler bildirisinin 2000 imzacısından en az 500’üne açılan davalarda 7,5 yıla varan hapis cezaları isteniyor. Ayrıca işlerinden atıldılar, bazılarına seyahat yasağı getirildi ve pasaportları iptal edildi.

Dilekçede Türk devleti ile yasadışı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasındaki çatışmalara karşı çıkılıyor, hükümetin ülkenin güneydoğusunda Kürtlerin yaşadığı şehirlerde askeri harekatlarını durdurması talep ediliyor ve PKK ile görüşmelere yeniden başlanması öneriliyordu.

Savcılar akademisyenleri “terörist bir örgütün propagandasını yaymakla” suçluyorlar.