Hakkari Valiliği, HDP'li vekile polis saldırısını "orantılı" buldu

HDP’nin dün düzenlediği ve polisin müdahalesi sonucu HDP Milletvekili Habip Eksik’in ayağının kırıldığı Öcalan yürüyüşüne dair açıklama yapan Hakkari Valiliği, “Grup içindeki milletvekilleri, görevlilerimiz tarafından darp edildiklerine ve aşırı güç kullanıldığına dair algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere atmışlardır” dedi.

Hakkari Valiliği, HDP'li vekile polis saldırısını "orantılı" buldu

Hakkari Valiliği, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde HDP tarafından düzenlenen ve polis müdahalesi sonrası HDP Milletvekili Habip Eksik’in ayağının kırıldığı "Özgürlük Yürüyüşü"ne ilişkin açıklama yaptı.

Valilik: Kendilerini yere attılar

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’in “polis tarafından darp edildiklerine ve aşırı güç kullanıldığına” dair algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere attıkları savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Grup içindeki milletvekilleri, görevlilerimiz tarafından darbedildiklerine ve aşırı güç kullanıldığına dair algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere atmışlardır.

Ardından yaralanma görüntülerini sosyal medya aracılığı ile paylaşmışlardır. Yasa dışı şekilde yapılmak istenen bu eyleme katılanlarla ilgili gerekli adli işlemler devam etmektedir."

HDP: Yüksekova’daki saldırı Kürt halkına yapılmıştır

HDP Genel Merkezi’nden de polis müdahalesine ilişkin yapılan açıklamada “Bugün Yüksekova'da kolluk gücü demokratik hak kullanımını ağır şiddet kullanarak engellemiş ve milletvekillerimizi darp etmiştir. Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik; kolluğun yoğun şiddeti neticesinde ağır yaralanmış, bacağında ve burnunda kırıklar oluşmuştur. Polisin bu saldırısı, vekilimiz Habip Eksik üzerinden ona oy vermiş olan Kürt halkına yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Sancar: Bu saldırı, demokratik siyasete yapılmıştır

HDP Eşbaşkanı Mithar Sancar da Twitter hesabı üzerinden, şunları söyledi:

“Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik, bugün Yüksekova’da polisler tarafından sokak ortasında vahşi bir şekilde darp edilmiş, ayağı kırılmıştır. Bu saldırı, demokratik siyasete yapılmıştır. Zulme ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz, demokrasi ve barış mücadelesini daha da büyüteceğiz.”

Soylu, Buldan’ın tweetini alıntıladı

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan da “Bugün Yüksekova’da Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik polisler tarafından darp edildi ve ayağı kırıldı.Demokratik siyasete yapılan bu saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Nefret iklimini yaratanlara inat, herkesin nefes alabileceği demokratik bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Buldan’ın tweetini alıntılayan Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ise şu paylaşımda bulundu:

“Aymazlık, utanmazlık, ahlaksızlık… Bebek katili Apo için yürümek, ne zamandan beri demokratik siyaset oldu? Türkiye’de terörü araçsallaştırarak demokrasiyi istismarınıza asla izin verilmeyecektir. Bu kadar basit.”

Ne olmuştu?

HDP, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan sürecin 24’üncü yılında “Özgürlük Yürüyüşü” düzenlemek istedi.

Polis, yürüyüşe müdahale ederek engel oldu. Polis müdahalesi sırasında HDP milletvekilleri ve gazeteciler darp edildi. 20’ye yakın kişi de gözaltına alındı.

Polis müdahalesi sırasında ise HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede, darp edildi.

Eksik, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.