Öcalan yürüyüşü: İstanbul, Van ve Yüksekova’da gözaltına alınanlar serbest

İstanbul, Van, İzmir ve Yüksekova’da dünkü Abdullah Öcalan yürüyüşünde polis müdahalesi sonrası gözaltına alınan kişilerin serbest bırakıldığı bildirildi.

Öcalan yürüyüşü: İstanbul, Van ve Yüksekova’da gözaltına alınanlar serbest

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1988’de Suriye’den çıkmasıyla başlayan sürecin 24’üncü yıldönümü vesilesiyle İstanbul, İzmir, Yüksekova, Van ve Diyarbakır’da “Özgürlüğe Yürüyoruz” sloganıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

İstanbul, İzmir, Yüksekova ve Van'da yapılan yürüyüşlerde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

İstanbul'un Beyoğlu, Kadıköy ve Esenyurt ilçesinde düzenlenen yürüyüşte avukat ve gazetecilerin de içinde bulunduğu en az 42 kişi gözaltına alındı.

Esenyurt'ta yapılan yürüyüş esnasında gazeteci Esra Solin Dal ile Ömer İbrahimoğlu ve 6 kişi götürüldükleri Mimar Sinan Devlet Hastanesi’nde hastane kontrolleri ardından serbest bırakıldı.

Beyoğlu ve Kadıköy’de gözaltına alınan diğer isimler is Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Uzun bir süre avukatları ile görüştürülmeyen söz konusu isimler, biten ifade işlemleri ardından serbest bırakıldı.

Van’da 55 kişi serbest bırakıldı

Van’da gerçekleştirilen yürüyüşte gözaltına alınan 55 kişi serbest bırakıldı. 

MA'nın aktardığına göre aralarında Demokratik Bölgeler Partisi Van İl Eş Başkanı Gülderen Varlı, DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyeleri Aynur Sarıca ve Ökkeş Kava’nın da bulduğu 55 kişi Van Emniyet Müdürlüğünde ifadeleri alındıktan sonra hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten serbest bırakıldı.

Hakkari-Yüksekova

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de gazeteciler Mazlum Engindeniz ve Rabia Önver’in de aralarında olduğu 20 kişi serbest bırakıldı.

Yüksekova ilçesinde gerçekleşen protesto eylemi sırasında gözaltına alınan MA muhabiri Mazlum Engindeniz ve JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in de aralarında olduğu 20 kişi serbest bırakıldı.

Emniyet ifadelerinin ardından hastaneye götürülüp sağlık kontrolünde geçirilen 20 kişi ardından serbest bırakıldı.

Yükekova’da HDP Milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede darp edilmiş, Eksik’in ayağı kırılmıştı.

İzmir

9 Ekim protestosunda gözaltına alınan HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan serbest bırakıldı.

Basmane Meydanı'nda düzenlenen eylem sonrası il binalarının önünde gözaltına alınan HDP İl Eşbaşkanları Çınar Altan, Berna Çelik ve yurttaş Sait Karakuş emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

En az 130 kişi gözaltına alınmıştı

İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Urfa, Van, Hakkari gibi illerde yapılan yürüyüşlere polis izinsiz olduğu gerekçesiyle müdahale etmiş ve aralarında HDP, DBP üyeleri ile gazetecilerin de olduğu 138 kişi gözaltına alınmıştı.

PKK, Abdullah Öcalan'ın Şam'dan ayrılmak zorunda kalması ve 129 gün sonra tutuklanması ile sonlanan süreci 'Uluslararası Komplo' olarak nitelendiriyor.

PKK Lideri Öcalan, Suriye yönetiminin müdahaleleri sonrası Şam'dan ayrılmak zorunda kaldıktan sonra Rusya, Yunanistan, İtalya gibi birçok ülkeye siyasi sığınma talebinde bulunmuş ancak bu talebi kabul edilmemişti.

129 gün devam eden bu süreç, 15 Şubat 1999 tarihinde Kenya'nın başkenti Nairobi'de Öcalan'ın tutuklanması ve Türkiye'ye getirilmesi ile son buldu. /Rudaw