HDP: İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin diğer partilerle görüşme programını açıkladı. Sancar, “Muhalefet partileri arasında diyalog, Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde”

HDP: İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, muhalefet partileriyle görüşme turları öncesinde Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü.

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Sancar, “Meclis'i ve demokratik siyaseti önemsediğimiz için yeni programımızı Meclis Başkanı ile görüşerek başlattık. Kendisine programımızın ana hatlarını aktardık” dedi.

“Çözümü, demokrasiyi yeniden inşa etmekte görüyoruz”

“Programımız demokrasi programıdır” diyen Sancar, “Türkiye’de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine dönüşe ihtiyaç var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaşma ve gerilim yükseliyor. Biz çözümü demokrasiyi yeniden inşa etmekte, hukuk devletini sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor” diye konuştu.

Mithat Sanca, “Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir; diyalogtur, müzakeredir. Birbirini anlama, mutabakat noktaları arama meselesidir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir” dedi.

“Şentop'un AİHM’in Demirtaş kararı üzerine inisiyatif almasını bekliyoruz”

Maclis Başkanı’ndan AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durum ve yaşanan sıkıntılar, sorunların çözümü konusunda inisiyatif beklediklerini belirten Sancar, “Karar açık ve kesindir, uygulanmalıdır ama bu karar daha ötesine işaret ediyor. AİHM Demirtaş kararı Türkiye’de son 5 yılda yargı alanında ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor” dedi.

Sancar, “Biz bir tamirat - tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz. Yine aynı görüşü sayın Şentop’a aktardık” ifadelerini kullandı.

“Kobanî Davası sürecinin yaratacağı tehlikeyi aktardık”

“Gündemde adaletsizliklerin daha da derinleşmesine yol açacak Kobanî Davası adıyla bildiğimiz bir süreç var” diyen Sancar, “Bunun ne kadar haksız, adaletsiz ve tehlikeli bir girişim olduğunu da kendisine ilettik. Bunu da yine muhalefet partileriyle müzakere edeceğiz” bilgisini paylaştı.

Muhalefet partileri arasında diyalogu Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde gördüklerini ve kendilerine öneri paketi sunacaklarını ifade eden Sancar, “Bu paketle ilgili ayrıntıları da yine önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız” dedi.

“Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur”

HDP Eş Genel Başkanı, Cemil Çiçek’in AİHM kararına ilişkin sözlerine ilşkin, “Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Bizim de söylediğimiz şeylerdir. Aslında aklın yolu, bilginin yolu tektir. AİHM sistemini bilen herkes AİHM’in verdiği bu kararın tartışmaya açık olmadığını, uygulanmasından başka seçeneklerin sadece Türkiye’yi daha çok zora sokacağını görecektir. Yani izninizle bu konularda 20 yıldan fazla üniversitede ders vermiş bir akademisyenim. Doğrusu beni diğer argümanları savunanlar şaşırtıyor. Çünkü bu konuda ne yapılacağını AİHM Hukuku dersini almış herhangi bir hukuk öğrencisi bilir” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşme programı

Mithat Sancar, muhalefet partileri ile görüşme programlarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Ayrıntılı bir demokrasi programımız var ama muhalefet partileriyle olan görüşme programını az önce söyledim. Bu görüşme programı da genel demokrasi programımızın bir parçasıdır. İlk görüşme bugün Saadet Partisi ile gerçekleşecektir. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve heyetimiz, Sayın Karamollaoğlu tarafından kabul edilecek. Ayın 5 Şubat’ta ben ve heyetimiz CHP’yi Genel Merkezinde ziyaret ederek Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle görüşeceğiz. 9 Şubat’ta Gelecek Partisi ile yine benim başkanlık edeceğim bir heyet görüşme yapacak. 11 Şubat’ta da Sayın Buldan‘ın başkanlık edeceği heyet, Deva Partisi ile görüşme gerçekleştirecek. İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz. Takdir onlarındır.”

Mithat Sancar, “Biz muhalefetteki bütün partilerle diyalog kurmak istiyoruz, daha doğrusu sistemli ve düzenli diyaloğun Türkiye’nin sorunları çözme, bu girdiğimiz ağır hukuk ve siyaset krizini aşma bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. Meclis’te olmayan ittifak ve bileşen ilişkimizin olmadığı diğer partilerle de görüşmeler yapacağız. Bunlar Haziran’a kadar devam edecek olan programımızın parçaları. Elbette demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri, emek  ve meslek örgütleriyle de çeşitli toplum kesimleriyle de görüşmeler yapacağız. Başka etniklilerimiz de olacak önümüzdeki günlerde ayrıntıları açıklayacağız” diye konuştu.

“Bir Anayasa değişikliği mi öneriyorsunuz?” sorusuna Sancar, “Programımız üç aşamadan oluşuyor. Öneri programımız. Muhalefet partilerine müzakere edilmesini önereceğimiz bir programımız var, ayrıntılarını açıklayacağız” şeklinde yanıt verdi.