HDP’den MHP çıkışı: 'Yüzde 6’lara düşmüş bir parti ülkeyi tehditle yönetmeye çalışıyor'

HDP Sözcüsü Günay, son günlerde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Alaattin Çakıcı tarafında tehdit edilmesiyle başlayan tartışmalara değindi,

HDP’den MHP çıkışı: 'Yüzde 6’lara düşmüş bir parti ülkeyi tehditle yönetmeye çalışıyor'

“Türkiye’yi çetelerin ve mafyanın insafına bırakan iktidara bakın” dedi ve MHP’ye yönelik "Yüzde 6’lara kadar düşmüş bir parti tüm ülkeyi tehditle, şantajla yönetmeye çalışıyor” suçlamasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, haftalık olağan basın toplantısını Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Genel Merkez bürosunda yaptı. 

Günay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform açıklaması ve ardından yaşanan gelişmeler hakkında da konuştu. Erdoğan’ın “reform” söyleminin AKP-MHP iktidarının hukuki ve idari kurumları ne denli deforme edildiğinin ve rayından çıkarıldığının itirafı olduğunu ifade eden Günay, “Ortaya çıkan tablo tüm çıplaklığıyla rejim krizinin ta kendisidir. Reform söylemi, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sürdürülebilirliğini de yeniden tartışmaya açmıştır. 3 sene önce uygulamaya konulan bu sistemin ‘istikrar bozucu’ karakterinin, kurumsal çöküşte en önemli etken olduğu belirginleşmiştir. Anayasa mahkemesi ile ilgili tartışma bunun en uç noktasına işaret etmektedir. Yaptıkları gün gibi ortada. Yönetmeni MHP olan geçmişin kötü bir kopyası olan ve sonu hüsranla biten kötü bir dizi izliyoruz!” dedi.

“Türkiye’yi çetelerin ve mafyanın insafına bırakan iktidara bakın” diyen Günay, AKP’ye yönelik eleştirilerini MHP üzerinden sürdürdü. İktidarın küçük ortağının tüm ipleri eline almış gibi göründüğünü belirten Günay, şunları söyledi:

“Yüzde 6’lara kadar düşmüş bir parti tüm ülkeyi tehditle, şantajla yönetmeye çalışıyor. Bunun için de elinde 90’ların savaş suçluları, Susurluk artıkları ile şimdinin paramiliter güçlerinden başka bir şey yok. Toplumun hakikatleri ile sarayın yalanları asla yan yana gelemez. AKP-MHP çamurun içine saplanmış bir araç gibi patinaj yapmaya mahkumdur. Dertleri kendileriyle beraber tüm ülkeyi çamura saplamaktır. Geçtiğimiz hafta açık bir şekilde gördük ki ülkede yönetim zafiyeti var. Demokratikleşme diyerek yola çıkan AKP iktidarı küçük ortağına mahkûm olmuş, mafya ve çetelere teslim olmuştur.

Tek tek herkesi, bu ülkenin tamamını otoriter yöntemlerle yönetme saplantısına kapılan Erdoğan bırakın ülkeyi, kendi partisini bile yönetemiyor. 40 yıllık yol arkadaşını, siyasi ömrünü uzatmak için harcayan Erdoğan geçen gün yine çıkmış Kürt sorununu gasp ve yolsuzluk memurları olan kayyım ile çözdüğünü anlatmaya çalışıyor. Pes doğrusu… Bari bunu her gün gözaltına alınan, şehirleri yerle bir edilen, işkenceye uğrayan, helikopterden atılan, kimliği yasaklanan Kürtlere söylemeyin. Doğrudur, çözülen bir şey var ama çözülen Kürt sorunu değil, sizin iktidarınızdır. Geçmişte sizi uyarmıştık, bu sorunu çözmezseniz, çözülürsünüz dedik, bizi dinlemediniz. Daha önce AKP’ye oy veren ama artık gerçeği görmeye başlayan duyarlı vicdanlı insanlara buradan bir kez daha sesleniyorum. Bu partinin bu ülkeye vereceği bir şey kaldı mı? Bu partinin emekçilere, kadınlara, gençlere ve Kürtlere vereceği bir şey kaldı mı?

Tüm yollar yine partimize, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a, Kürt sorununa çıkıyor. Hem Bahçeli hem Erdoğan planlarını yine bizim üzerimize inşa etmeye, toplumu yanıltarak kışkırtmaya, faşizmin klasik kodlarını tekrar etmeye devam ediyor. 

Ancak biz biliyoruz ki bu çözülme döneminde sizi HDP düşmanlığınız kurtaramayacak. Kürt düşmanlığınız sizin iktidarınızı, koltuklarınızı kurtarmaya yetmeyecek. Ayrıca toplum artık sizin koltuk davanızın ülkenin beka sorunu olmadığını görüyor. Buradan halkımıza sesleniyoruz, tarihimiz çetelere karşı mücadele örnekleriyle dolu. Gücümüz ise birliğimizden, omuz omuza mücadelemizden geliyor. Omuz omuza mücadele ederek çetelere karşı durmaya çağırıyoruz halkımızı.”

(Mezopotamya Ajansı)