HEDEP ve HÜDA-PAR’dan Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’a destek

HEDEP ve HÜDA-PAR, Kürt kentlerinin isimlerini Kürtçe öğretti diye sosyal medya üzerinden linç edilen Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’a destek verdi.

HEDEP ve HÜDA-PAR’dan Kürtçe öğretmeni Mizgin Yalçın’a destek

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Kürtçe öğretmenliği yapan Mizgin Yalçın, öğrencilere şehir isimlerini Kürtçe öğrettiği videosu üzerinden sosyal medyada hedef gösterildi.

Batman’daki evinin bir odasında da hazırladığı videolarla sosyal medya üzerinden Kürtçe dil dersleri de veren ve “Kurdi Online” isimli sosyal medya hesabı üzerinden ders videolarını paylaşan Mizgin öğretmenin ABD, Almanya, Hollanda, Azerbaycan ve Türkiye’den çevrimiçi ders alan çok sayıda öğrencisi bulunuyor.

Mizgin öğretmenin öğrencilere şehir isimlerini Kürtçe anlattığı videosu, sosyal medya üzerinden bazı kişiler tarafından izinsiz alınarak tekrar paylaşıldı ve hedef gösterildi.

Yalçın sonrasında sosyal medya hesabından avukatlara çağrıda bulundu. Yalçın'a pek çok kesimden destek geldi.

HEDEP: Yalçın’ın yanındayız

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Yalçın’la ilgili açıklamada bulunarak destek sundu.

HEDEP sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Mamoste Mizgîn Yalçın’ın yanındayız” notuna yer vererek "Kürtlerin var olma hakları kendi dilleri, kültürleri ve bunun doğduğu coğrafya ile özdeşleşmiştir. Bu coğrafyanın kadimliği yüzyıllardır anılan isimleri ile bütündür. Ayrımcılık temelli bu saldırıyı Kürtçe diline olan tahammülsüzlüğün ve saldırının nedeni olarak görüyoruz. Sevgili hocamız Mizgin Yalçın’ın yanındayız ve onun sevgili öğrencilerinin kendi anadilleriyle buluştuğu bu anın sıcaklığını ve coşkusunu paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ramanlı: Şahsına desteğimizi ve dayanışmamızı ifade ettim

Öte yandan HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı da X üzerinden yaptığı açıklamada Yalçın’a destek verdiklerini kaydetti.

Ramanlı açıklamasında şunları ifade etti:

“Milli Eğitim Müfredatı kapsamında seçmeli Kurmancî dersinde öğrettiği Kürtçe şehir isimleri sebebiyle hakaretlere ve tehditlere maruz kalan değerli öğretmenimiz Mamoste Mizgin Yalçın’ı telefonla aradım. Şahsına desteğimizi ve dayanışmamızı ifade ettim.

Paylaşımında göremediğim bazı şehirlerin Kürtçe isimlerini de bu vesile ile ben ekleyeyim:

Siirt – Sêrt

Mardin - Mêrdîn

Malatya -Meletî

Sivas - Sêwaz

Şırnak - Şirnex

Ağrı -Agirî

Ardahan - Erdexan

Elazığ – Xarpêt”