Heiko Maas: Irak ve Suriye’ye yardımda bulunacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona destek kapsamında Irak’a 150, Suriye’ye ise 75 milyon euro harcayacaklarını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de Hol Kampı’nda bulunan IŞİD’li ailelerin vatandaşı oldukları Batı ülkeleri tarafından kabul edilmesi gerektiği söyledi.

Heiko Maas: Irak ve Suriye’ye yardımda bulunacağız

ABD ve İtalya’nın ev sahipliğinde Roma'da düzenlenen IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısına 83 ülkenin dışişleri bakanları katıldı.

Toplantıda, IŞİD’in mutlak yenilgiye uğratılmasında koalisyonun uyumu, Suriye ve Irak'taki kurtarılmış bölgelerin istikrara kavuşturulması, Suriye’ye insani yardımların yanı sıra örgütün Afrika'da oluşturduğu tehdit de ele alındı.

Bu amaçla toplantıya, 25 Arap ülkesinin dışişleri bakanları katıldı.

“Tüm ülkeler IŞİD’e katılan vatandaşlarını geri almalı”

Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Birlikte çalıştığımız için IŞİD’e karşı ilerleme kaydettik ama halen yapılacak pek çok şey var" dedi.

Blinken, Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki kamplarında hala 10 bin IŞİD’linin tutulmasının kaldırılamaz bir durum olduğunu belirterek, “Bu durum en basitinden savunulamaz. Bu böyle sonsuza kadar süremez" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, IŞİD karşıtı koalisyon üyesi tüm ülkelerin IŞİD'e katılan vatandaşlarını geri almaları çağrısını tekrarladı.

“Irak ve Suriye’de yardımlarımız sürecek”

Toplantı esnasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorusu üzerine, Suriye ve Irak’ta koalisyon müttefiklerine yardım edeceklerini sürdüreceklerini söyledi.

Maas, “Irak’ta koalisyon ile sürdürülen çalışmaları güçlendirmeyi arzuluyoruz. Özellikle de IŞİD’den kurtarılan bölgelerde. Bu nedenle Almanya bu yıl Irak için 150 milyon euro, Suriye için de 75 milyon euro bütçe ayıracak” diye belirtti.

Heiko Maas, Kürdistan Bölgesi ile şeffaf bir seçim yapılabilmesi için Irak hükumetine yardımcı olacaklarını kaydetti.

Toplantıda IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulması ve propaganda imkanlarının bitirlmesi konusu da gündeme geldi. Aryıca IŞİD’e katılan ve şu an Irak, Suriye ve Rojava’da bulunan IŞİD’li ailelerin durumu da ele alındı.

“Hol Kampı çok tehlikeli”

Rûdaw’a konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “Hol Kampı çok büyük bir kamp ve çok tehlikeli bri kamp. Çünkü kampta bulunanların çoğu IŞİD’li aileler ve orada büyüyen çocuklar IŞİD zihni ve fikri şemsiyesi altında büyüyor. Bu son derece tehlikeli” dedi.

Hüseyin, uzun bir süredir buradaki IŞİD’li ailelerin vatandaşı oldukları ülkeler tarafından kabul edilmeleri için yoğun çaba sarfettiklerini vurgulayarak, “Bu gerçek ki bazı ülkeler bu kişileri kabul etmeye yanaşmıyor. Bir süredir bazı ülkelerle bu kişilerin iade edilerek kendi ülkelerinde yargılanmalası için diyalog halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Eylül 2014'de kurulan uluslararası koalisyon, IŞİD’in bitirilmesi, finansmanı ve ekonomik altyapısıyla mücadele, yabancı örgüt mensuplarının sınır ötesi akışını engelleme, IŞİD’den kurtarılan bölgelerde istikrar sağlanmasını ve temel kamu hizmetlerinin yeniden inşasını desteklemeyi ve örgüt propagandasıyla mücadeleyi amaçlıyor.

 

Rudaw