Herşey Rakka'da "Çabuk Zafer" İçin

Rakka'da çabuk, etkili ve tartışılmaz bir zafer peşinde olan ABD Başkanı Donald Trump'ın bu nedenle sahada IŞİD'e karşı etkili olabilecek Kürtleri silahlandırma kararı aldığı belirtiliyor.

Herşey Rakka'da "Çabuk Zafer" İçin

Türkiye'nin sert itirazlarına karşın ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriyeli Kürtleri silahlandırma kararnamesini imzalamasının altında yatan gerçek sebebin Rakka'da kısa sürede elde edilecek çabuk bir zafer olduğu belirtiliyor. Söz konusu silahlandırma kararının gelecek hafta yapılacak Trump-Erdoğan görüşmesinde Türk tarafının görüşme ajandasında değişikliğe neden olacağı ve görüşmenin ana gündemini oluşturması bekleniyor. 

Alınan kararın altında yatan gerçek sebebin bölgede giderek artan Rusya etkisini kırmak ve dünya kamuoyuna ''Güçlü bir Amerikan Başkanı" portresinin tanıtılması olduğu belirtiliyor. Bu portrenin çizilmesi ve dünya kamuoyunca tanınması için Rakka'da çabuk, etkili ve tartışılmaz bir zafer peşinde olan ABD Başkanı Donald Trump'ın bu nedenle sahada IŞİD'e karşı etkili olabilecek Kürtleri silahlandırma kararı aldığı belirtiliyor.

Trump-Erdoğan Görüşmesinin Ana Gündemi Suriyeli Kürtlerin Silahlandırılması Olacak 

Türkiye’nin ABD’nin aldığı bu karara ilişkin Dışişleri Bakanlığı kanalıyla tepkisini ifade etmeyi planlamadığı öğrenildi. Ankara’nın konuya ilişkin değerlendirmesini doğrudan Erdoğan’ın bizzat 16 veya 17 Mayıs’ta Trump ile yapmayı öngördüğü görüşmede dile getireceği kaydedildi. 

Yetkililer, ABD’nin Suriye’deki Kürtleri doğrudan silahlandırma kararıyla ilgili bunun doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmede ele alınacağını ifade etti. Bu çerçevede, Washington’un aldığı karar, Ankara’da “sürpriz olmayan, beklenmekte olan ancak Türkiye’nin asla memnun olmayacağı ve bölgedeki bir terör örgütünü destekleme yönünde bir karar” olarak değerlendirildi. Bu konudaki kapsamlı değerlendirmeyi ise, bizzat Erdoğan’ın Trump ile yapacağı görüşmede doğrudan ABD yönetimine aktaracağı vurgulandı. 

Türkiye’nin uzun süredir ABD tarafına “PYD/YPG yapılanmasına verilen destek ile aslında Washington’un kendi terör örgütü listesinde yer alan PKK’yı desteklemek anlamında yanlış bir yol izlediği” konusunda görüşlerini aktardığı kaydedildi. Buna rağmen halk oylaması süreci nedeniyle Erdoğan ile Trump arasında planlanan ikili görüşme gelecek haftaya kaldığı için bunun ABD yönetimince yeterince anlaşılamadığının görüldüğünün altı çizildi.